Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Konst, museer och hembygdsföreningar

Konsten har länge haft en stark ställning i Lysekils kommun samtidigt som det finns flera aktiva museer och hembygdsföreningar.

Konst

En rad framstående konstnärer har verkat och hämtat inspiration i området. Även idag finns många yrkesverksamma konstnärer i kommunen som också har en mycket aktiv konstförening. På Skaftö finns konsthallen Saltarvet.

Offentlig konst och minnesmärken

Inom kommunen finns ett stort antal offentliga konstverk som presenteras i informationen "Offentlig konst och minnesmärken i Lysekils kommun".

Museer

Föreningen L Laurin

Föreningen L Laurin i Lysekil bildades 1993 och har aktiviteter och museum i Skandiaverkens gamla lokaler i norra hamnen i Lysekil. Bland föreningens verksamhet hör att visa företagets
betydelse för Lysekil, samt att visa tändkulemotorns utveckling och betydelse. Föreningen äger och brukar också veteranbogserfartyget "Harry".

Vikarvet

Det Bohuslänska kulturhistoriska sällskapet Vikarvet arrangerar evenemang och driver det kulturhistoriska Bohusmuseet Vikarvet i Lysekil. Föreningen ger även ut en årsbok. Vikarvet har
en lång historia som kulturinstitution och grundades redan 1915.

Hembygdsföreningar

Lyse hembygdsförening

Lyse hembygdsförening bildades i samband med att Lyse kommunfullmäktige höll sitt sista möte i Bergs skolas kommunalrum den 22 december 1951. Föreningen tillkom då kommunen vid årsskiftet skulle införlivas med Lysekils kommun. Föreningens syfte är att vårda Lyses minnen och traditioner och verka för ett rikt kulturliv. 2009 invigdes ett nytt museum.

Skaftö hembygdsförening

På Skaftö finns en aktiv hembygdsförening. Sommartid arrangeras både exkursioner, promenader och visningar. Skaftö gille är en lokal kulturförening, som särskilt ägnar sig åt
bilddokumentation och släktforskning. Skaftö gille ger även ut "Skaftöskriften" och medlemsbladet "Skaftöland", bland mycket annat.

Stångenäs hembygdsförening

Stångenäs hembygdsförening bildades 1963. Några år senare fick föreningen disponera den gamla Prästgården i Bro, byggd 1705. Här förvaras nu en mängd föremål. 1991 övertog föreningen både fastighet och inventarier efter hembygdsforskaren och författaren Sven
Rydstrand. Vid huset har föreningen efter hand uppfört fler byggnader och fungerar idag som hembygdsgård.