Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Nordiska strandstädardagen

En man från lysekils naturvårdslag plockar skräp på en strand

Den 6 maj är det den officiella nordiska strandstädardagen. Vi vill passa på att berätta om det arbete kommunen gör gällande strandstädning. Men vi vill framför allt passa på att tacka alla de hjältar i samhället som har varit och som ska ut och strandstäda.

Avdelningen för Mark och Gata har det övergripande ansvaret för strandstädningen i kommunen och kommunen är med i projektet Ren och Attraktiv Kust.

Naturvårdslaget

Avdelningen har ett avtal med arbetsmarknadsenheten. I detta avtal ingår att en grupp på 4-5 personer plus arbetsledare är ute och städar flera olika stränder i kommunen. Detta är vårt naturvårdslag.

Vi vill passa på att hylla dessa person då de gör ett otroligt arbete. De städar så klart badstränder men en stor del av arbetet gäller städning av stränder som viktiga för naturvården och där det går betesdjur, ett exempel på detta är Trälebergskilens strandäng.

Förutom att själva vara ute och städa så hämtar naturvårdslaget även sopsäckar med strandskräp som föreningar och allmänhet samlat ihop. Efter hämtning så sorterar de skräpet och tar det till återvinningsstationen.

Strandskräp som behöver hämtas med båt görs i samarbete med engagerade lärare och elever på marina naturbruksgymnasiet Campus Väst. Vi vill därför passa på att tacka även dem.

Nu väger vi strandskräpet

En nyhet för i år är att allt strandskräp vägs. Detta gör att vi i slutet av året kommer att kunna se exakt hur mycket skräp som naturvårdslaget på kommunen, alla föreningar och privatpersoner samlat in tillsammans. Vi återkommer med en siffra på detta till vintern.

Vill du hjälpa till?

Om du planerar att strandstäda och vill veta vem du ska vända dig till för hämtning av skräp med mera så hittar du mer information på sidan om strandstädning här på kommunens webbplats.