Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Har du hittat plastpellets på stranden?

Plastpellets i en hand.

Foto: Oslos friluftsråd

I slutet av februari läckte ett fartyg ut 13 ton plastpellets i havet och den senaste tiden har det även hittats plastpellets på den svenska västkusten. Vi behöver din hjälp att rapportera in fynd.

Längs hela kustremsan från Norge till Danmark har det flutit iland små, vita plastpellets. Om du har hittat plastpellets ska detta anmälas.

Läckte från fartyg i februari

Under strandstädning har kommunen och andra strandstädare funnit plastpellets längs vår kust. Fynd har gjorts på många platser. Vilket betyder att de är utspridda längs hela kusten.

Pelletsen är ca 4 mm breda, vita och något tillplattade, de kommer från ett fartyg som läckt dessa ur sin last i februari. Kustbevakningen i både Sverige och Norge är uppmärksammade och Fredrikstads kommune samordnar inrapporteringen av fynd.

Rapportera och skicka in för provtagning

Lysekils kommun inventerar just nu stränderna på plastpellets. Om du hittar pellets ber vi att du anmäler detta på kartan i länken nedan.

Hittar du större mängder är vi tacksamma om man även rapporterar till Lysekils Naturvårdslag via hakan.smedja@lysekil.se Då kan vi sanera detta så fort vi kan så att det inte sprids ytterligare.

Dessutom kommer man att samla in pellets för provtagning. Har du hittat pellets, vänligen skicka in ca tio pellets till: Lysekils kommun, Håkan Smedja, 453 80 Lysekil. Har du vägarna förbi kommunhuset i Lysekil kan du istället lägga dem i ett kuvert och lägga in i brevlådan vid kommunhusets huvudentre (som tillfälligt är stängd, men brevlådan används). Märk kuvertet Håkan Smedja. På grund av rådande situation med corona ber vi att du inte lämnar in det i vårt kontaktcenter.