- Du är här:
- Startsida
- Organisation, plats och politik
- Nyheter
Påbörjad discgolfbana i Fjälla
.png)
Lysekils kommun påbörjar nu byggnationen av en discgolfbana i Fjälla, som en del av projektet Utveckling Fjällaområde. Idén om banan kommer från ett medborgarförslag och syftar till att skapa fler möjligheter för rekreation och friluftsliv, samtidigt som vi bevarar de värdefulla naturvärdena i området.
Discgolfbanan främjar både friluftsliv och naturvård
Lysekils kommun har inlett arbetet med att bygga en discgolfbana i Fjälla, Lyse, som en del av projektet Utveckling Fjällaområde – ett initiativ för att förbättra området som rekreations- och friluftsområde. Fjällaområdet är redan välkänt för sina elljusspår, vandringsleder och utegym, och den nya discgolfbanan kommer att erbjuda ytterligare aktivitetsmöjligheter för både motion och rekreation. Satsningen är dessutom kopplad till kommunens utvecklingsmål om ett levande samhälle året runt och discgolfbanan kan locka både medborgare och besökare.
Önskemålet om en discgolfbana kom från en medborgare som skickade förslaget till kommunen. Enkäten som var kopplad till det pågående Fjälla-projektet, visade att det finns ett intresse för denna sport bland invånarna. Lysekils kommun arbetar med att rusta upp Fjällaområdet och olika åtgärder kommer att bli synliga i området framöver.
Vi hoppas kunna inviga discgolfbanan redan nu i vår men tidsplanen kan påverkas beroende på entreprenadarbetets framdrift, säger kommunekolog Renáta Cihlárová.
Godkänt av Länsstyrelsen
Projektet har nyligen fått godkänt av Länsstyrelsen, eftersom banan kommer att ligga inom Gullmarsskogens naturreservat. För att säkerställa att naturvärden bevaras, har kommunen arbetat noggrant med att ta hänsyn till miljön och naturvårdsaspekter, där bland annat döda träd fälls för att skapa livsmiljöer och öka den biologiska mångfalden. Död ved som tas bort kommer att placeras i faunadepåer för att gynna djurlivet och vissa ekar kommer att friställas för att ge dem bättre tillgång till ljus och näring, vilket gynnar många arter.
Strategisk placering nära andra aktivitetsytor
Discgolfbanan placeras nära de redan existerande aktivitetsytorna, som fotbollsplanen och utegymmet, för att minimera påverkan på den skyddade naturen och skapa en samlad plats för olika typer av fysisk aktivitet. Banan kommer att bestå av nio hål och är utformad för att passa både nybörjare och familjer. Banans totala längd är cirka en kilometer och en runda beräknas ta ungefär en timme att spela. Det kortaste hålet blir 50 meter och det längsta 70 meter.
Discgolf fungerar på samma sätt som traditionell golf, men istället för klubbor och bollar används speciella discar, liknande frisbees. Spelet börjar vid en utkastplats där spelaren kastar sin disc mot målet som är en korg.