Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

SIRR: Sustainability, Innovation and Resilience in Rural areas

Lysekils kommun är en del av projektet SIRR – Sustainability, Innovation and Resilience in Rural Areas. Det syftar till att stärka landsbygdsområden och få motvikter till urbaniseringen. Ledordet i projektet är samarbete.

Syftet med projektet är att få en starkare, mer motståndskraftig, hållbar och attraktiv landsbygd med en större potential att dra nytta av lokalt ledd innovation. Genom projektet ska samverkan och engagemang från företag, offentlig sektor, akademi och civilsamhället bidra till en mer attraktiv plats att bosätta sig och arbeta på, och på så sätt stötta hållbar och innovativ näringslivsutveckling. Mottot är: ”No place nor person left behind” i den gröna omställningen.

Vad händer under projektet?

Under projektet ska exempelvis följande ske:

  • Strategiska plattformar användas och stärkas som hubbar för lokal innovationskraft
  • Stärka kopplingen till det regionala och nationella innovationssystemet
  • Arbeta för långsiktig konkurrenskraft
  • Multihelixmodellen nyttjas för att forma partnerskap mellan kommuner, akademi och kunskapsinstitutioner, lokalt näringsliv och civilsamhälle
  • Modeller och goda exempel identifieras och testas
    Fånga krafterna vi har i våra lokalsamhällen
  • Arbeta med lokal sammanhållning och samskapning som ett verktyg för ökad lokal konkurrenskraft
  • Aktiviteter utföras för att bli en mer attraktiv landsbygdskommun där det mänskliga mötet utgör grunden för den gröna omställningen
  • Kunskap och erfarenhet över Nordsjöregionen utbytas
  • Stärka områden i landsbygden och skapa motvikter till generell urbanisering

Teresia Christborn och Anne Bergeld Gunnäs arbetar med Lysekils kommuns hub i projektet.

Vad händer i Lysekil?

Omställningen går fortare än någonsin. Lysekils kommun står inför utvecklingsprång de kommande åren som tidigare skulle tagit 20 år att genomföra, och elektrifieringen har en avgörande roll. Utvecklingen av de projekterade havsbaserade vindkraftsparkerna utanför Lysekil är en av nycklarna till vår omställning.

- För att lyckas måste vi agera tillsammans med näringsliv, föreningar och andra offentliga verksamheter, säger Anne Bergeld som koordinerar projektet för Lysekils räkning. Därför skapar vi nu en hub för vår gröna omställning. Utvecklingen kommer att möjliggöras via fyra delprojekt: kompetensförsörjning, liv och boende, näringslivsutveckling samt infrastruktur både under och över vattenytan.

Projektet kommer att ge Lysekils kommun kunskap och god praxis från partners vars hubbar redan är igång. SIRR kommer också att förstärka och främja samarbete i hela samhället genom att möjliggöra hållbar samhällsutveckling.

- Projektet startade redan 2023, och vi är mycket glada för den möjlighet som uppstod att bli en del av detta projekt när en svensk projektpart klev av, säger Anne Bergeld. SIRR gör att Lysekils kommun kan förstärka arbetet med utvecklingsmålet kring kustsamhällets omställning.

 

Korta fakta om projektet


Period: 1 oktober 2022 - 30 september 2027
Projektledare: Sotenäs kommun
Svenska projektpartners: Holohouse, Högskolan Väst, Lysekils kommun
Danska projektpartners: Skagen Uddannelsescenter, Aarhus Universitet, Læsø Turist og Erhvervsforening, Stenvad Mosebrug
Franska projektpartners: Ville de Louvigné Du désert, Communauté de Communes du Pays de Lumbres, Saint-Omer Flandre intérieure
Tyska projektpartners: Universität Vechta och två stadsdelar
Program: Interreg Nordsjöprogrammet
Totalbudget: 5 659 453 EUR