E-tjänster

Lediga jobb

Upplev Lysekil

Kartportal

Anslags-tavla

Lyssna

Meny

Ansök eller säg upp plats i barnomsorg

Ansök om plats i förskola, fritidshem eller hos dagbarnvårdare

Du ansöker om en plats i barnomsorgen genom att logga in i vår digitala tjänst för barnomsorg som finns på sidan E-tjänster och blanketter Länk till annan webbplats.. Tjänsten heter "Förskola och fritidshem - ansökan, inkomst, uppsägning".

Du kan ansöka tidigast 6 månader före önskat startdatum.

Logga in med ditt personnummer och bank-id. När du loggat in klickar du på det barn ansökan ska gälla för och väljer Ansökan om barnomsorg.

Om du inte har svenskt personnummer gör du istället din ansökan på pappersblankett som finns tillgänlig i kommunhusets reception, kungsgatan 44 alternativt ta kontakt med utbildningsförvaltningen för att få en ansökan skickad via mail.

Det tar ca två veckor att få en fritidshemsplats från det att ansökan inkommit till oss och upp till fyra månader att få en plats i förskola.

Säg upp plats

Vill du säga upp plats för ditt barn på förskola, pedagogisk omsorg eller fritidshemsverksamhet loggar du in i vår digitala tjänst för barnomsorg som finns på sidan E-tjänster och blanketter Länk till annan webbplats..

Logga in med ditt personnummer och bank-id. När du är inloggad klickar du på det barn uppsägningen gäller och väljer Avsluta placering.

Uppsägningstiden är 30 dagar. Exempel: En vårdnadshavare som säger upp sin plats den 15 mars får betala avgift till och med den 15 april.

Om ditt barn är 6 år och ska börja i skolan ska du ansöka om fritidshemsplats men inte säga upp platsen i förskola.

Om du inte har bank-id säger du upp platsen genom att skriftligen meddela detta till utbildningsforvaltningen@lysekil.se Skriv vad ditt barn heter och sista dag som du har behov av barnomsorg.

Byta förskola

Du kan ansöka om flytt mellan olika förskoleområden för ditt barn. Då skickar du in en ny ansökan om plats i förskola och barnet har kvar sin nuvarande plats tills vi kan erbjuda en plats i det nya området. Men du kan inte ansöka om flytt till en förskola inom det område där ditt barn redan har en plats. Nya regler för ansökan om plats till område istället för tidigare förskola togs i juni 2020 och finns att läsa i sin helhet på sidan Avgifter och regler.

Förskoleområdena är:

Centrala Västra - Badhusbergets förskola, Kronbergets förskola och Färgaregatans förskola
Centrala Östra - Almens förskola, Mariedals förskola och Trötens förskola
Brodalen/Brastad - Kvarnens förskola, Ängens förskola och Domarekens förskola
Lyse - Bergs förskola
Skaftö - Grundsunds förskola

Du kan inte ansöka om flytt mellan förskolor som ligger inom samma område. Ta kontakt med rektor på ditt barns förskola.