Meny

Det gamla kopparnätet släcks ner

Det gamla kopparnätet, fasta telefonnätet, som till stora delar ägs av Telia, kommer att släckas ner inom kort. Den 31 maj 2023 så måste alla som har utrustning ansluten till det fasta kopparnätet ersatt anslutningen med anslutning till fibernät eller mobil teknik.

Det innebär att operatörerna, exempelvis ersätter vanlig fast telefoni med lösningar via mobilnätet, och bredband via telejacket (ADSL) med fiber eller mobilt bredband. I vissa områden kan det också vara så att du behöver vända dig till en annan operatör än din gamla för att få bredband eller telefoni.

Vii du veta mer så gå in på länken till Post och Telestyrelsens informationssida.

https://pts.se/sv/privat/telefoni/fast-telefoni/forandringar-i-tele--och-bredbandsnaten/ Länk till annan webbplats.

I år kommer även de gamla mobilnäten,
kända som 2G och 3G släckas ner

Nedsläckningen av 3G- och senare även 2G-nätet (även känt som GSM-nätet) innebär att äldre typer av mobiltelefoner, mobila routrar och andra uppkopplade prylar som kommunicerar via 3G eller 2G inte längre kommer att fungera. Du behöver därför kontrollera vilket nät dina saker använder och kan i vissa fall behöva ändra inställningar för att kunna fortsätta använda dem. Operatörerna bygger ut mobilnätet till ny teknik 4G och 5G i samma takt som de avvecklar den gamla tekniken.

3G nätet kommer att släckas under 2023 och 2024 vilka som blir drabbade och i vilken takt finns det information om på Post och telestyrelsens PTS hemsida och på alla mobiloperatörers hemsidor. 2G släcks ner helt till slutet av 2025.

Om du har en äldre mobil

Om du har en äldre mobil som inte kan kommunicera med högre nät än 2G eller kombinationen 2G/3G så kommer du snart att behöva byta till en modernare mobil. Om inget 3G-nät finns söker sådana mobiler automatiskt efter ett tillgängligt 2G-nät. 2G fungerar för röstsamtal men inte för mobilsurf. När 2G-nätet släckts i slutet av 2025 kommer dessa mobiler inte att kunna användas alls.

Om du har uppkopplade prylar

Om du använder annan uppkopplad utrustning med sim-kort som endast kommunicerar via 3G kommer du att behöva byta ut denna mot utrustning som kan kommunicera via 4G. Det kan till exempel röra sig om, äldre routrar för mobilt bredband, bredbandsrepeatrar, hemlarm med simkort och fjärrstyrda luftvärmepumpar, robotgräsklippare och liknande

Om utrustningen kan kommunicera via 2G (även känt som GSM-nätet) kan du använda den ytterligare en tid då 2G-nätet kommer att leva kvar till slutet av 2025.

Vii du veta mer så gå in på länken till Post och Telestyrelsens informationssida.

https://pts.se/sv/privat/telefoni/fast-telefoni/forandringar-i-tele--och-bredbandsnaten/ Länk till annan webbplats.