För att minska belastningen på hälso- och sjukvården införs fler tillfälliga åtgärder bland annat för restauranger, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Smittspridningen i landet ökar kraftigt och läget inom hälso- och sjukvården är mycket ansträngt. Allvarlig sjukdom har ökat kraftigt bland ovaccinerade. Även vaccinerade har på grund av omikron nu ett sämre skydd mot infektion, även om skyddet mot allvarlig sjukdom kvarstår som mycket gott. För att minska belastningen på hälso- och sjukvården införs fler tillfälliga åtgärder bland annat för restauranger, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Efter jul och nyårshelgerna har smittspridningen i Sverige ökat kraftigt, och överskrider nu Folkhälsomyndighetens scenario 2 när det gäller antalet rapporterade fall. I och med att den nya virusvarianten omikron dominerar smittspridningen, är vaccinskyddet för att blir smittad efter två doser väsentligt lägre än mot tidigare virusvarianter. Däremot är skyddet mot svår sjukdom och död fortsatt mycket gott, oavsett virusvariant.
Statistiken visar att allvarlig sjukdom ökar kraftigt bland ovaccinerade personer, både inom intensivvården och slutenvården, men ligger fortfarande lågt bland vaccinerade personer. Antalet intensivvårdade per 100 000 invånare är tolv gånger högre bland ovaccinerade än bland vaccinerade personer.
I regionerna pågår ett intensivt arbete för att nå ut med vaccinationerna till de som ännu inte vaccinerat sig, och till alla som behöver en påfyllnad med dos tre. I dagsläget har 80 procent av befolkningen över 65 år fått tre vaccindoser, men det är fortfarande fler än 1,3 miljoner personer över 12 år som inte har någon vaccindos alls.
Det är av yttersta vikt att de som ännu inte vaccinerat sig gör det snarast. Fler behöver vaccinera sig eftersom vaccinerna ger ett mycket gott skydd mot allvarlig sjukdom och död. Vi är i ett läge där smittspridningen ökar kraftigt, och den nya virusvarianten omikron har visat sig vara mycket smittsam också för de som är vaccinerade med två doser även om den då hos de allra flesta ger en mycket mild sjukdom. För att bromsa smittspridningen behöver därför kontakterna i hela befolkningen minska, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
Sedan tidigare finns rekommendationer bland annat om att hålla avstånd och att arbeta hemifrån, bara arbetstagare som behöver vara på plats ska vara det. Folkhälsomyndigheten vidtar nu ytterligare åtgärder som syftar till att minska kontakterna i den vuxna befolkningen och bromsa utvecklingen. Detta för att minska risken för allvarlig sjukdom och död till följd av covid-19.
Åtgärderna införs med avsikten att de ska gälla under en begränsad tid, för att vaccinationsinsatserna ska hinna komma längre. Åtgärderna bedöms i nuläget behöva kvarstå fram till mitten av februari, men kommer att omprövas var 14:e dag. Målet är att avveckla åtgärderna så snart skyddet i befolkningen ökat, och situationen inom hälso- och sjukvården stabiliserat sig.
Åtgärder syftar till att minska kontakterna i den vuxna befolkningen och därmed bromsa smittspridningen och belastningen på hälso- och sjukvården. Främst handlar det om att begränsa större sammankomster inomhus. Alla vuxna uppmanas också att begränsa antalet nära kontakter inomhus, genom att avstå från större middagar och fester samt liknande sociala sammanhang, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
Hemställan har lämnats in till regeringen om följande förändringar: