Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Nu lyser julljuspromenaden upp i vintermörkret

Igår den första advent invigdes julljuspromenaden i stadsparken med stämningsfull sång och härlig gemenskap.

Kommundirektör Karolina Samuelsson höll tal och genom en rungande applåd tändes alla ljusen runt parken. Gospel of Joy underhöll med stämningsfylld sång och det bjöds på glögg och pepparkakor.

Att få vara med och tända upp Lysekil så här i vintermörkret känns fantastiskt. Nu är vi redan igång att planera för nästa år då jag hoppas att vi kan gör ännu mer tillsammans, sa kommundirektör Karolina Samuelsson efter julljusinvigningen igår.

Invigningstalet av kommundirektören

Idag är det den 28 nov. Solen går upp kl 8.33 och ner kl 15.31. Och ändå är det 23 dagar kvar till den 21 dec och vintersolståndet då vi har den kortaste dagen.

Det är alltså just nu en period med mycket mörker.

Mörker, det är ett ord som kan betyda mycket. Det självklara är kanske att det är mörkt, alltså i frånvaro av ljus. För en del kan mörkret kännas lugnande och rogivande men för andra kanske lite otäckt och otryggt. Mörker som ord kan också betyda oupplysthet och ovisshet, hopplöshet och pessimism. Jag vet ju inte vad mörker betyder för just dig men det är faktiskt så att många av oss upplever ökad nedstämdhet så här års. För 1-3 % så mycket att det kan kallas årstidsbunden depression. Grunden till det här är att våra kroppar producerar sömnhormon när det är mörkt och stresshormon när det är ljust. Vi blir alltså tröttare i mörker.

Ljus å andra sidan är ju förstås något annat. Det självklara är ju att det inte är mörkt men det finns också andra betydelser för ordet. Här dyker betydelser som solig, klar, glad, hoppfull och harmonisk upp och också ord som snillrik, genial och optimistisk.

Inte så konstigt om vi just nu längtar ganska mycket efter ljus. Det finns forskning som visar att ljusterapi kan hjälpa mot vinterdepression. Kanske är våra julljus inte vad professorerna skulle kalla ljusterapi men jag är övertygad om att ljusen kommer att kunna hjälpa oss igenom den här mörka perioden på ett väldigt bra sätt.

Det är också så att just de här ljusen värmer extra eftersom det är så många som bidragit till att vi idag har möjlighet att få uppleva dem. Jag vill rikta ett extra stort tack till gymnasieeleverna på bygg och industri på Gullmarsgymnasiet och också Lysekilsbostäder och LEVA som gjort detta möjligt tillsammans med medarbetare också inom Lysekils kommun. Dessutom fina Gospel och joy som ger stämning!

Också stort tack till alla er som trotsat mörkret och tagit er hit idag.
Nu tänder vi ljusen med en stor applåd – hjälp till på det sätt du själv kan!

Årets nyheter

  • Tomtens hästkärra med jultomte som Blåställets dagliga verksamhet skapat
  • Julgranen, tillverkad av gymnasieelever på byggprogrammet
  • Streckgubbarna, tillverkade av gymnasieelever på industriprogrammet.
  • Ljusslingor vid infarten till Brodalen.

Samarbete

Julljuspromenaden är ett samarbete mellan Lysekils kommun, Gullmarsgymnasiets industri- och byggprogram, LysekilsBostäder och LEVA i Lysekil.

Tändningstid

Julbelysningen tändes igår den 28 november och lyser fram till slutet av januari.

Julljuskarta

Ljuskartan är digital så du kan använda den direkt i din mobil eller alternativt ladda ner den här. Vill du hellre ha en utskriven karta går det bra att hämta den på kontaktcenter i kommunhuset.

Bilder från invigningen