Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Ljus, hjälm och reflexer räddar liv

Ambulans, brandbil och poliser som sitter vid barn som varit med om cykelolycka.

Nu börjar det bli mörkare ute och risken för allvarlig olyckor ökar om vi inte är synliga för andra i trafiken. Så här kan vi hjälpas åt att undvika olyckor.

Reflexer behövs väl inte i stan, eller?

Reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. I stadstrafik är det ännu viktigare att bära reflex, trots neonskyltar. Om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd.

40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken för att råka ut för en olycka betydligt.

I Polisens film nedan ser du tydligt skillnaden om du har reflexer och ljus i mörkret:

Använder du och dina barn cykelhjälm?

Huvudet är det ömtåligaste vi har. Även en mindre stöt kan skada hjärnan. Att använda cykelhjälm är ett enkelt sätt att göra din cykeltur säkrare och alla barn under 15 år ska enligt lag ha hjälm när de cyklar. Använder ditt barn cykelhjälm?

Är era cyklar rätt utrustade för mörker?

För att cykelfärden ska bli så säker som möjligt gäller det att ha rätt utrustning. Enligt lag måste en cykel alltid ha ringklocka och broms. Belysning och reflexer krävs bara vid färd under mörker. Cykel som leds av gående eller vid färd dagtid omfattas inte av kraven. En cykel ska ha:

  • en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får var av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut.
  • strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, eller
  • en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.
  • röd reflex baktill,
  • vit reflex framtill och,
  • vit eller orangegul åt sidan.