Meny

God Jul och Gott Nytt År

Foto på snötäckt fartyg.

Kommunalråd Jan-Olof Johansson och kommunchef Leif Schöndell önskar alla en fin jul- och nyårshelg.

Vad tar ni med er från året?

Det har varit ett händelserikt år i Lysekils kommun – vilka händelser kommer ni att minnas från 2017?

- Jag tänker särskilt på att vi under året haft besök av tre ministrar i vår kommun, både statsministern, miljöministern och infrastrukturministern har varit här, säger Jan-Olof.

- För min del sticker det maritima ut. Det känns bra att vi målmedvetet arbetar för att Lysekil ska vara ledande inom maritima näringar, som är en del av visionen Lysekil 2030 som fastställdes av kommunfullmäktige i oktober, säger Leif.

Jan-Olof håller med om att det har hänt mycket inom det maritima området under året. Lysekils kommun deltar bland annat i arbetet med att utveckla Kristinebergs forskningsstation till ett centrum för marin forskning och innovation. Forskningsfartyget Svea, som i dagarna fick sin hemmahamn i Lysekil, är ett annat exempel.

- Det är mycket glädjande att Sveriges lantbruksuniversitet valde Lysekil som hemmahamn, och att vi kunde tillgodose de funktioner som behövs för fartyget. Detta visar vilken kraft som finns i kommunens organisation, både förvaltningar och bolag, när vi arbetar mot samma mål, säger Jan-Olof.

Andra positiva händelser under 2017 var Turistrådets strandstädaraktivitet i maj, när representanter från alla kommuner i Bohuslän kom till Lysekils skärgård för att uppmärksamma nedskräpningen i havet. Även medborgarskapsceremonin på Havets Hus på nationaldagen och Lysekils första Pridefestival i somras är minnesvärda tillfällen som Jan-Olof lyfter fram.

- Jag vill också uppmärksamma det allra viktigaste för vår kommun, nämligen den verksamhet som pågår varje dag inom skola, kultur och fritid, vård och omsorg samt samhällsbyggnad och teknisk service. Det är i våra dagliga möten med invånarna som vi skapar värde och vår uppgift är att finnas där i vardagen, säger Leif.

Vad ser ni framemot?

Det här är också en tid på året då man gärna blickar framåt – vad ser ni framemot inför 2018?

- Jag ser framemot att byggandet av det nya äldreboendet i Fiskebäck kommer igång. Stångenäshemmets modernisering blev väldigt bra, nu behöver vi göra samma sak i Lysekil, säger Jan-Olof.

- Ett annat bygge som ska bli roligt att följa är den nya ambulansstationen. Jag är glad att vi har varit med och skapat bra förutsättningar för denna viktiga samhällsfunktion här i Lysekil, säger Leif.

Båda är överens om att bostadsbyggande är en angelägen fråga för att skapa goda möjligheter till att arbeta, bo och leva i Lysekils kommun. År 2018 är också ett valår vilket har betydelse för kommunens utveckling.

- Valrörelsen är något jag ser framemot, både här i Lysekil och på nationell nivå. Vilka som kommer att styra de kommande fyra åren är självklart en viktig fråga.

- När vi pratar utveckling vill jag framhålla vår styrmodell. Jag ser framemot vårt fortsatta arbete med ledning och styrning, som ett led i att ge våra kommuninvånare den bästa möjliga servicen, säger Leif.

Tre ord

Om ni fick välja tre ord var för att sammanfatta det gångna året – vilka ord blir det då?

- Svårt att sammanfatta ett helt år med tre ord, men havet, framtid och utveckling, blir mina val, säger Jan-Olof.

- Jag tänker på kreativitet, framtidstro och goda förutsättningar. Om vi tar tillvara på allt bra som finns här, tänker nytt och hjälps åt, så kan vi se framtiden an med tillförsikt, säger Leif.

En hälsning i julens tecken

Vilken julhälsning vill ni skicka till alla invånare och medarbetare i Lysekils kommun?

- Jag vill skicka en julbordshälsning. Leta efter det som är lokalproducerat eller närodlat när du handlar julmat och lyft fram detta på julmiddagarna, säger Jan-Olof.

- Ta väl hand om dig själv och de dina och njut av några extra lediga dagar. Passa också på att reflektera över varför vi firar jul och vad som är viktigt i livet. Och ett tack till er som jobbar under helgerna och håller igång de verksamheter som inte kan stänga ner, säger Leif.

God Jul och Gott Nytt År

Kommunalråd Jan-Olof Johansson, kommunchef Leif Schöndell.

Foto på kommunalråd Jan-Olof Johansson.

Kommunalråd Jan-Olof Johansson.

Foto på kommunchef Leif Schöndell.

Kommunchef Leif Schöndell.