Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Lär dig om våra olika stensorter

Har du sett den nya tavlan som visar de olika granitsorter som finns, och hur de skiljer sig från varandra beroende av vilket stenbrott de kommer ifrån.

Informationsskylt på plats

En informationsskylt är uppsatt efter både en inlämnad motion och ett medborgarförslag som visar de olika granitsorterna man kan se på torget utanför Folktanvårdens lokaler.

Jag gläder mig oerhört mycket efter att motionen nu blivit slutförd och en fin skylt kommit på plats. Detta kommer att vara till glädje för många, både skolbarn och vuxna, säger Ann-Charlotte Strömvall (L) som lämnade in motionen.

Stentavla på marken

Har du tänkt på att det utanför folktandvården i Lysekil ligger en tavla på marken? Det är en stentavla (en stensättning) som visar de olika granitsorter som finns, och hur de skiljer sig från varandra beroende av vilket stenbrott de kommer ifrån.

Historia

Under 1800-talet utvecklades stenindustrin till att bli en av Lysekils kommuns viktigaste verksamheter. Det fanns då stenhuggeriverksamhet i Lysekil, Hjälmedal, Spjösvik/Norra Grundsund och Härnäset.

På 1890-talet anges antalet stenbrott inom kommunen till 155 stycken, varav 60 stycken i Brastad, 48 stycken i Bro och 47 stycken i Lyse/Lysekil. Hjälmedal var då en av de större arbetsplatserna inom kommunen. I Hjälmedal pågick stenbrytning från 1860-talet till 1905, då verksamheten flyttades till Rixö.

Runt stensättningen ser ni några stora fyrkantiga stenblock. Stenblocken beställdes av Tyskland under andra världskriget. Stenen blev aldrig levererad och återfinns som sittplatser längs med promenadstråk runt om i kommunen.

Bild på informationsskylten som är uppsatt vid stensättningen för att beskriva stensorterna.