Meny
Ikon utropstecken

Planerat underhåll på kommunens e-tjänster - störningar kan förekomma. Mer information

Prisutdelning av 2021 års kultur- och fritidspriser

Det var både glada och rörda prismottagare som fick ta emot pris från utbildningsnämndens ordförande Monica Andersson.

I dag delades priserna ut i stadsparken till glada och stolta pristagare. Från vänster i bild Harriet Neukirchen förtjänstfull föreningsledare 2020, Annie Pettersson kulturstipendium 2021 och Ingemar Skarstedt kulturpriset 2021.

Kulturstipendium 2021 tilldelas Annie Pettersson

Utbildningsnämndens motivering: Annies många och helhjärtade engagemang med teatergruppen Goa Gänget har gett mycket glädje till så många. För oss var det ett enkelt beslut att tilldela stipendiet till Annie. Vi hoppas att stipendiet nu möjliggör en studieresa till Moomsteatern i Malmö och deltagande i kurser i såväl Takk (tecken som stöd) som gitarrspel.

Jätteroligt. Jag har ju varit nominerad till kulturpriset tidigare och nu kände jag att det var rätt läge att söka kulturstipendiet. Vi behöver utveckla våran repertoar med Goa gänget och har funderingar på att göra mer musik. Vi har köpt in massa gitarrer. Sen tycker de att jag är dålig på tecken så det är väl bra om jag kan utvecklas där med. Men att få använda pengarna till ett studiebesök på Moomsteatern i Malmö, det ser jag väldigt mycket fram emot, säger Annie Pettersson.

Kulturpris 2021 tilldelas Ingemar Skarstedt

Utbildningsnämndens motivering: Ingemar är en värdig mottagare av Lysekils Kulturpris. Han är en eldsjäl, som genom sitt engagemang och allt ideellt arbete varit en drivkraft i många kulturprojekt. Detta tillsammans med hans ovärderliga entusiasm, hans vilja att dela med sig av sin kunskap om gamla Lysekil och stadens historia gör honom till en uppskattad person, både inom föreningslivet som för allmänheten. Tack vare personer som Ingemar lever historien vidare och kulturarv bevaras till kommande generationer.

Det är väldigt trevligt. Jag har ju hållit på med diverse föreningsmässiga saker alltid och då framför allt inom Vikarvet. Jag har förstått att folk är intresserade av Lysekil och stadens historia. Nu med teknikens utveckling så blir det ännu roligare och möjligheterna blir än större att visa upp historiska bilder och det är något som lockar människor. Kul att det uppmärksammas så här, säger Ingemar Skarstedt.

Förtjänstfull föreningsledare 2020 tilldelas Harriet Neukirchen

Utbildningsnämndens motivering: Harriet har ett långt engagemang i Sais Orienteringssektion där hon alltid finns till hands och hjälper till. Under åren har hon varit delaktig i Sais-Trampen, Musselloppen, julmarknader och mycket mer.

De senaste 25 åren har hon varit den som sett till att de uppskattade Skogspromenaderna blivit av. Även 2020 lyckades Harriet med sin uppfinningsrikedom och välarbetat förarbete lösa så att skogspromenaderna blev coronasäkra och därmed kunde fortsätta trots restriktioner.
Över 60 000 personer har gått promenaderna genom åren vilket gör att Harriets arbete inte bara gynnat föreningen utan så många fler. Det är personer som Harriet som gör allas vår fritid så mycket rikare. Hon är en riktig förebild.

Det var helt fantastiskt. Och oväntat. Jag känner mig väldigt hedrad. SAIS är en förening som betyder mycket för mig. Men det som är allra roligast är att det fortsatt kommer så mycket folk på våra promenader och då är det så kul att hålla på med det. Det är verkligen värt det även om det ligger mycket jobb bakom. När folk uppskattar det då känns det ändå som att man håller på med något vettigt och betydelsefullt.