Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Föräldraskolan om narkotika – del 2

Poliser och tonåring.

I den andra delen av tre i "Föräldraskolan om narkotika" får du lära dig att "se tecknen".

I en serie i tre delar kommer du att kunna ta del av Föräldraskolan här på kommunens hemsida. Att informera om narkotika genom Föräldraskolan är en del i det förstärkta trygghetsarbetet i Lysekils kommun.

Enligt polisen.se Länk till annan webbplats. märks en ökning av narkotikabrott i Lysekil och man varnar för att droganvändandet och försäljning av droger sjunker i åldrarna. Enligt Polisen saknar många föräldrar, vårdnadshavare och andra vuxna kunskapen att se tecken på droganvändande och försäljning och därför startade man Föräldraskolan.

Vilka tecken ska föräldrar och vårdnadshavare vara uppmärksamma på?

Hittar ni exempelvis ocb-papper eller rizzla-papper i fickorna hos era barn så är det stor sannolikhet att de har börjat röka cannabis.

- Under de snart 15 år som jag har jobbat som polis och anträffat detta hos ungdomar så har de vid provtagning alltid varit positiva på THC (det verksamma ämnet i cannabis), säger Matias Hasselström, tidigare områdespolischef och numera gruppchef för en utredningsavdelning i Östra Fyrbodal.

Tillbehör för att kunna röka cannabis säljs i de flesta affärerna där tobak säljs. Det finns ingen åldersgräns för att köpa dem, men en önskan hade varit att de slutade sälja dessa till våra ungdomar.

Tillgången för dem som vill köpa cannabis i form av hasch/marijuana är god. Från polisens sida jobbas det på bred front med att lagföra dem som säljer och upptäcka dem som har börjat röka.

Bild på tillbehör för att använda droger som till exempel ocb-papper.

Hittar ni exempelvis ocb-papper eller rizzla-papper i fickorna hos era barn så är det stor sannolikhet att de har börjat röka cannabis.

Säljer ofta via sms

Ett vanligt sätt att komma i kontakt med tänkbara köpare av narkotika är att skicka en mängd sms. Dessa sms skickar narkotikasäljaren (becknaren, kranen) oftast till en större mängd personer och berättar vad som finns till salu.

I dessa sms används gärna diverse slanguttryck för olika preparat. Dessa meddelanden skickas så klart även genom olika sociala medier. Ett vanligt sätt att betala är via swish, även om säl- jarna oftast föredrar kontanter (cash, rödingar). Föräldrar, har ni koll på era barn får dessa meddelanden och vart deras pengar går?

Drogslang innehåller ord och uttryck som används av dem som vistas i drogmiljöer, dess brukare och distributörer. Här är några av dessa. Listan är inte komplett och kan säkert innehålla vissa ”stavfel”, inget att haka upp sig på.

Drogslang i sms

 • Marijuana - Grönt, W, Weed, Gräs, Skunk, dunder, Mary Jane, Marie och Anna, Indian, Blue cheese, pollen
 • Hasch - Brunt, Afghan, Zutt, Töjj, blaze, Fett, Gås, B
 • Amfetamin - Speed, tjack, Sho, Tjosan, ful, klet, vaket, affe, Skor, billigt, ice
 • Kokain - Ladd, Jayo, Kola, Pulver, Snö, Schnejjf, Stenar
 • LSD - Syra, Lucy, sås, lappar, trippar
 • Ecstacy - MDMA - XTC, Eva, E, Erik
 • MDMA - Ecstasy - Molly, Knappar, Glad
 • Subutex - Båt, Fjärdis, Sub, Åtta
 • Tramadol - Lena, Tram
 • Xanor - Stavar, blåbär, blå, pix
 • Benzo (Bensodiazepiner) - Habbar, bitches, flödder
 • Heroin - häst, horse, jonk, dop, frukt, dope, h, black tar (rökheroin), smack (vitt heroin)
 • Spliff – joint blandning cannabis och tobak
 • Femma, 5a, näve, hand, en hel, Beshlik – fem gram marijuana/hasch
 • Kasse – Ett kilo
 • Hegge – Ett hekto

Narkotika i skolan

På platser där många ungdomar och unga vuxna befinner sig dyker också individer som säljer narkotika upp. Skolorna är sådana platser. De som vill sälja narkotika är inte dumma och rekryterar gärna personer som själva går på skolorna för att sälja. Detta gör att försäljning kan pågå utan att någon vuxen reagerar.

I många fall är skolpersonalen helt ovetande, eftersom de inte vet vad de ska titta efter. De som har bäst kunskap om vilka som säljer på skolorna är eleverna själva. Tyvärr är det inte ofta någon elev som lämnar denna information till oss inom polisen. En anledning kan vara att man inte vill riskera att de som säljer får reda på att man har berättat (golat) för polisen.

Det är många som inte vet att man kan tipsa polisen och vara helt anonym. Ni föräldrar som har barn som går på högstadiet eller gymnasium – om ni frågar era barn och får fram information, tipsa gärna Polisen. Med ungdomarnas ögon kan Polisen göra stor skillnad. På våra skolor får det inte finnas narkotika.

Mest försäljning på fredagar

De individer som lockas till att börja sälja är oftast unga män. Individerna högre upp i narkotikahierarkin lockar dem med snabba pengar.

När en ungdom fått ett avsnitt i brottsregistret gällande narkotikabrott blir det inte lätt att komma ur det. Många arbetsplatser som rekryterar vill gärna se ett utdrag från brottsregistret.

Alla dessa konsekvenser med att börja sälja tänker unga inte på, eftersom allt är spännande och roligt i början. Och när situationen har blivit sådan att man mer eller mindre tvingas sälja så är det för sent att ångra sig. Det är inte frågan om ifall du kommer att åka fast utan när du gör det... På fredagar är det i regel mest försäljning på våra skolor.

Rullpapper.

Små redline-påsar används för att dela upp och förvara narkotika i. Om du hittar dessa i ditt barns eller ungdoms fickor så titta efter om de innehåller rester av narkotika.

Råd och stöd kring narkotika hos barn och unga

Om du som vårdnadshavare behöver råd och stöd kan du kontakta vårt mottagningsteam i socialtjänsten på 0721-43 54 90. Det finns alltid någon som svarar vardagar mellan kl. 8:00-16:30.

En del av kommunens förstärkta trygghetsarbete

Föräldraskolan om narkotika har tagits fram inom Polisen och Lysekils kommun sprider informationen som en del i det förstärkta trygghetsarbetet.

Kommunens förstärkta trygghetsarbete påbörjades under våren 2020. Detta efter en eskalerande oro i kommunen, som bland annat lett till allvarliga händelser i centrala Lysekil den senaste tiden, har kommunledningen beslutat att intensifiera trygghetsarbetet. Det ska ske genom en gemensam inriktning och prioritering samt ökad samverkan både i den egna organisationen och med andra aktörer såsom polis och civilsamhälle.

Arbetet sker inom ramen för det som är kommunens uppdrag och befogenheter. Ingripanden vid pågående brottslighet är polisens ansvar.

Förstärkt trygghetsarbete

Åtgärder för intensifierat trygghetsarbete