Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Fem frågor till Hanna och Liam

Läs intervjun med Hanna Hedén och Liam Espeland som i sommar arbetar som värdar i Lysekils kommun.

Ni, Hanna och Liam, jobbar som värdar. Vad innebär det och vad gör ni på dagarna?

Det handlar mycket om att träffa människor i Lysekil och hjälpa dem att få en bra upplevelse av Lysekil.

Vi har arbetat i tre team som har bemannat olika platser i kommunen; Havsbadsområdet, centrum och Skaftö. Vi har haft med oss en väska med kartor att dela ut och I-pads med länk till turistinformationens hemsida, som är den sida vi i huvudsak tar vår information från.

Vad vi gör? Vi vandrar runt i och finns på plats i kommunen. Vi pratar med besökare som vill ha hjälp.

Vi har aktivt sökt oss till platser där vi vet att besökare befinner sig som husbilsparkeringar, lekplatser, Havets Hus, Pinnevik, Kajerna i Grundsund osv, för att vara där besökarna är.

Hur har ni förberett er inför uppdraget och vilken hjälp har kommunen gett er för att klara uppdraget?

Vår praktik började med två och en halv dags utbildning. Där ingick att man skulle gå Turistrådets värdskapsutbildning, vi gjorde en och en halv dags rundresa i Lysekil med omnejd för att få lokalkännedom. Våra arbetsredskap är www.vastsverige.com/lysekil Länk till annan webbplats. och www.vastsverige.com/skafto Länk till annan webbplats. , så för att lära känna dessa fick vi själva skapa en två-dagars semester i kommunen som vi sedan delade med oss av till de övriga värdarna. Det var bra, då var man tvungen att verkligen sätta sig in i bra små paket att rekommendera till våra besökare.

Under värdskapsutbildningen lärde vi oss hur viktigt bemötandet är, och när vi sedan kom ut och började träffa människor märkte vi hur väl det stämmer. Vi insåg också snabbt att olika människor vill bli bemötta på olika sätt och att det är viktigt att kunna läsa kunden för att ge bästa bemötande.

Hur har ert arbete mottagits bland besökare och InfoPoints?

Under våra rundresor besökte vi flera av våra InfoPoints. Alla tyckte att detta var ett jättebra initiativ och var väldigt snälla. Vi har kunnat gå dit under vår praktik för att låna toalett eller dricka vatten eller bara kolla läget för att se om de behöver något.

Besökarna tyckte att det var en positiv överraskning att Lysekils kommun hade värdar på stan. De tyckte också att det var väldigt bra att kommunen erbjuder feriepraktik till oss ungdomar.

Varför ska man besöka Lysekil?

Lysekil har något att erbjuda för de flesta. Här finns affärer att shoppa i men också inomhus- och utomhusaktiviteter. Vi har också Havets Hus som är jättefint. Många vi möter är överraskade över hur fint det är här och att det är fantastiskt att bada i havet. Många tycker att det är häftigt att man kan köpa färsk fisk och skaldjur direkt från fiskebåten.

Allt som finns utomlands finns ju här i Lysekil, dessutom är det inte så himla dyrt här.

Har du fått någon ny favoritplats som du inte kände till tidigare?

- Jag känner naturligtvis till Skaftö sedan tidigare men jag har inte varit där så mycket innan. Så det har varit fantastiskt att få lära känna Skaftö bättre. Mitt nya favoritställe är Pelles Rökeri i Grundsund, som ligger på östra kajen. Man kan sitta där och äta och titta ut över havet bara ha det bra, säger Liam.

- Det var roligt att åka till de norra delarna, att upptäcka alla aktiviteter som finns där: att få besöka Röe Gård, klätterhallen i Brodalen och titta på hällristningarna i Backa, det var nog mina favoriter, avslutar Hanna.