Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Fem frågor till Maria och Daniel

Läs intervjun med Maria Kilbo och Daniel Jildefjord som berättar om sina arbetsroller som turistinformatörer.

Ni jobbar som turistinformatörer, vad har ni för arbetsuppgifter?

Då vi sedan två år tillbaka är en digital turistinformation handlar arbetet mycket om att hålla vår hemsida vastsverige.com/lysekil Länk till annan webbplats. fin och uppdaterad, samt naturligtvis att förmedla intressant innehåll på våra sociala medier. Vi svarar också på frågor om Lysekils utbud via mejl och telefon.

Som en digital turistinformation arbetar vi med InfoPoints utplacerade över kommunen. Dessa arbetar vi tillsammans med för att leverera turistinformation där besökaren befinner sig. Så en annan del av arbetet är att leverera kartor och annan information till dessa.

I år har vi dessutom tagit emot 19 feriepraktikanter som arbetar som turistvärdar "på stan", något som blivit väldigt positivt emottaget. Så en del av arbetet handlar om att ge dessa ungdomar en bra introduktion så de kan göra ett bra jobb, och att hjälpa och stötta dem i deras arbete.

I sommar finns det värdar runt om i kommunen, vad innebär det?

Det innebär att vi under perioden v.25–33 har turistvärdar som bemannar de centrala delarna av Lysekil och Skaftö. De har fått två och en halv dags utbildning, där Turistrådets Värdskapsutbildning ingår, lokalkännedom; vi reser runt i hela kommunen och besöker intressanta besöksmål och sevärdheter. Dessutom måste ju ungdomarna ha kunskap om vår hemsida, då det är där de hittar sin information, så en halv dags utbildning med detta ingår.

Ungdomarna arbetar i tre team och rör sig på platser där vi vet att besökarna befinner sig på. De har med sig en Ipad med vår hemsida nedladdad på och de har med sig kartor för den som vill ha det.

Var hittar jag enklast information om utbudet/sevärdheter/evenemang i Lysekil?

Du hittar information om Lysekils utbud på www.vastsverige.com/lysekil Länk till annan webbplats. samt inspiration på upplevelser och olika besökstips på Instagramkontot: Lysekilinfopoint.

Vad kan man göra i Lysekil i sommar utan att behöva oroa sig för trängsel och folksamlingar?

Lysekil är ett väldigt bra val av semestermål om man vill undvika just trängsel och folksamlingar. I kommunen finns mängder med naturnära aktiviteter och utflyktsmål där du lätt undviker trängsel.

Utöver allt som erbjuds till havs som kajak, dykning etc så har vi många fina områden som inbjuder till exempel promenad, vandring, klättring och cykling. Våra fyra stadspromenader runt Lysekil, Gullmarsskogen, Näverkärr, Islandsberg för att nämna några platser. Cykelleden mellan Fiskebäckskil och Grundsund på Skaftö är ett väldigt bra alternativ för de flesta åldrar.

Restauranger, butiker och besöksmål i kommunen, som exempelvis Havets Hus, har också tagit till åtgärder i enlighet med myndigheternas direktiv för att besökare skall känna sig trygga.

Vilken är din speciella plats i Lysekil?

 - Min favoritplats är utan tvekan Valboholmen. Det är mitt paradis på jorden. Där kan man klättra runt bland klippblocken, sola och bada i lagunen längst ut på holmen. Jag går dit året om, i sol, i storm, i snö - där är alltid fantastiskt! svarar Maria.

- Oj, vad svårt. Det finns så mycket att välja bland.. Mountainbike och vandring på fina Kuststigen runt om i kommunen är en pärla eller en heldag på Skaftö med familjen som inkluderar cykling mellan Fiskebäckskil och Grundsund samt lunch på Pelles Rökeri och klippbad i Grundsund. Men skall jag nämna en specifik plats så blir det Metviks badplats. Inte så lättillgänglig men kanske därför som inte så många känner till den. En verklig liten pärla som bjuder på både fin sand och granit, avslutar Daniel.


Kontaktuppgifter till Lysekils Turistinformation

Turistinformatör via kommunens kontaktcenter 0523-61 30 00
E-post: turistinformation@lysekil.se