Meny
Ikon utropstecken

Planerat underhåll på kommunens e-tjänster - störningar kan förekomma. Mer information

Café XP får 2019 års folkhälsopris

Närbild av ett par på ett café som tittar på en telefon.

Motivering till priset: "Genom sin mötesplats verkar Café XP för att ungdomar inkluderas, känner tillhörighet och gemenskap”.

Den 6 juni delas folkhälsopriset ut för tredje året i rad. Bland totalt 11 värdiga kandidater som nominerats blev det Café XP som tog hem 2019 års folkhälsopris. Priset består av ett diplom och en summa av 6000 kr.

Det är rådet för folkhälsa och social hållbarhet i Lysekils kommun, ett politiskt samarbetsorgan mellan Lysekils kommun och Västra Götalandsregionen, som instiftat folkhälsopriset.

Café XP som mötesplats för ungdomar

Café XP nominerades för den mötesplats de under många år drivit för ungdomar i Lysekils kommun. I nomineringarna lyftes särskilt deras viktiga bidrag i det förebyggande ungdomsarbetet och vad det betytt för många ungdomar i Lysekils kommun.

Motiveringen till pristagaren lyder ”Café XP har under många år har bidragit till ett främjande och förebyggande ungdomsarbete i Lysekils kommun. Genom sin mötesplats verkar de för att ungdomar inkluderas, känner tillhörighet och gemenskap”.

- Café XP har betytt mycket för många ungdomar framför allt för att de känner sig inkluderade, känner tillhörighet och gemenskap. Detta är viktiga faktorer för att må bra och för den psykiska hälsan, säger Anna Nyman Holgersson, folkhälsostrateg i Lysekils kommun.

Ska stimulera till förbättrad folkhälsa

Priset syftar till att uppmuntra och uppmärksamma initiativ som stärker och stimulerar en förbättrad folkhälsa i Lysekils kommun.

- Det är inte bara kommunen och regionen som bedriver folkhälsoarbete. En stor del av folkhälsoarbetet bedrivs av andra aktörer. Café XP är ett betydelsefullt komplement till Lysekils kommuns öppna fritidsverksamhet och övriga föreningsliv och fyller en viktig funktion för många ungdomar i vår kommun inte minst när vår egen fritidsgård renoverats. Därför är det extra roligt att de nu uppmärksammas för sitt fina arbete, säger Emma Nohrén, ordförande i Rådet för folkhälsa och social hållbarhet.

De som nominerats till 2019 års folkhälsopris:

 • Tommy och Nico med föreningen IF Sol
 • Lysekils Skid- och löpförening
 • Lysekils Kraftsportklubb
 • Bohusläns Klätterklubbs "Bro Boulder Kommittén"
 • Ulf Oscarsson – Vi som älskar Lysekil
 • Helena Alexandersson, Brastads Sjukgymnastik
 • Hälsovågen Skaftö
 • Bengt Olof Johansson – SAIS Orientering
 • Café XP
 • Lysekils boulegäng
 • Trygghetsvandrarna i Lysekil

Kontakt

Om du har några frågor eller vill ha mer information om detta, kontakta Anna Nyman Holgersson, folkhälsostrateg, anna.nyman-holgersson@lysekil.se