- Du är här:
- Startsida
- Organisation, plats och politik
- Nyheter
Stormöte för Upplevelsenäring i Lysekil
.png)
Kvartsita tog gästerna på tur runt Stångehuvud och över Gullmarn från Lysekil till Fiskebäckskil med slutdestination Gullmarsstrand. Granitkusten stod för gottigheter som gästerna blev bjuda på.
Lysekil visade sig från sin bästa sida när Interregprojektet Upplevelsenäring - kultur och besöksnäring i samverkan, hade sitt stormöte här förra veckan. Under två dagar fyllda med föredrag, guidade turer och workshops diskuterades hur dessa näringar kan samverka för att skapa helhetsupplevelser som gynnar både boende och besökare.
Samverkan mellan kultur och besöksnäring

Konferens i Riddarsalen på Grand Hotel Lysekil.
Den 9 och 10 april samlades aktörer från kultur- och besöksnäringen samt offentliga organisationer i Lysekil för att fortsätta arbetet inom Interregprojektet Upplevelsenäring - kultur och besöksnäring i samverkan. Det är det tredje stormötet inom projektet som går av stapel, den här gången i Lysekil och temat är samverkan. Projektet har under två år arbetat med att skapa en gemensam upplevelsenäring.
Bland de inbjudna till konferensen fanns en mångfald av föreningsaktiva, organisationer, företagare och offentligt anställda, med representation från både politiker och tjänstepersoner. Inbjudan gick ut till hela fyrbodal, både inom kultur- och näringslivssektorn, samt till regionen och alla parters egna nätverk. Bland gästerna fanns även internationella representanter från Norge och Svinesundskommittén.

Workshop på Gullmarsstrand.
Två dagar av inspiration
Dagarna inleddes med lunch på Hotell Sillen och fortsatte med inspirerande föredrag om bland annat upplevelsedesign, hållbar besöksnäring och kulturturism i riddarsalen på Grand Hotel Lysekil. Bohusläns Guider ledde grupper genom olika delar av Lysekils centrum och bjöd på lokal fika från Cake Cowboy, Café Kungsgatan och Björsells. Båtturen på skutan Kvartsita tog besökarna över Gullmarn till Fiskebäckskil och Gullmarsstrand. Dagen avslutades med konceptet "ByPrek" från Norge, som innefattade samtal på temat samverkan, följt av en gemensam middag.
Dag två var på Gullmarsstrand, där deltagarna deltog i workshops och lyssnade på presentationer om olika delprojekt som sker hos projektets partner. Det bjöds även på inspirationsföreläsning om samverkan och om att mötas i gemensamma värderingar. Det var två inspirerande dagar som visade på den stora potentialen i samverkan mellan kultur- och besöksnäringen.
Det är väldigt inspirerande och värdefullt att få träffas och utbyta erfarenheter med personer som besitter olika kompetenser och som kommer från olika platser. Nätverkandet är viktigt och skapar förutsättningar för vidare kontakt och samverkan, säger Cecilia Säll, lokal projektledare och näringslivsutvecklare.

Fika efter guidad tur av Bohusläns Guider.
Lunch på Hotell Sillen.
Värde för boende, besökare och samhälle
Projektet Upplevelsenäring bygger på idén att kultur- och besöksnäringen ofta delar samma scen och publik. Tillsammans erbjuder de helhetsupplevelser som ger värde till boende, besökare och samhälle genom att bidra till livskvalitet, skapa liv och rörelse på en ort, locka besökare, ge fler arbetstillfällen och ökade inkomster till näringsliv och kommun. Projektet ska bidra till att samla fältets aktörer i ett gemensamt ekosystem med syftet att fungera systemförändrande. Både Trollhättan och Fredrikstad, som är partners i projektet, är goda exempel på framgångsrika initiativ inom evenemangsutveckling och konst i det offentliga rummet. Det finns också företag som gjort betydande insatser.
Projektpartners
Projektpartners är Innovatum Science Center, Lysekils kommun, Trollhättans stad, Fredrikstads kommun, Visit Fredrikstad & Hvaler och Østfold kunstsenter. Samverkanspartners och finansiärer är också Interreg Sverige Norge, Fyrbodals kommunalförbund och Västra Götalandsregionen.