Idag, den 25 november, är det Orange Day, vilket är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Runt om i kommunen uppmärksammas Orange Day och flera verksamheter sluter upp för att manifestera mot våldet.
Förra veckan var det "En vecka fri från våld", som är ett nationellt initiativ för att uppmärksamma våld i nära relationer. Veckan avslutas idag den 25 november med Orange Day, vilket är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor.
Våld mot kvinnor är ett omfattande problem världen över och FN uppskattar att en av tre kvinnor utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid.
På Orange Day lyser kända byggnader världen över upp, och människor uppmanas bära något orange för att manifestera mot våldet. Orange är en ljus och optimistisk färg som representerar en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.
Under föregående vecka har orange flaggor satts upp runt om i Lysekil. I kommunhuset spelas ett bildspel om våld mot kvinnor upp för att uppmärksamma statistik och i kommunens sociala kanaler har det under den gångna veckan publicerats utbildande material. Flera kommunalanställda har burit orange under "En vecka fri från våld" och även idag på Orange Day. Lysekils kommunledningsgrupp är inget undantag - de bär självklart orange för att manifestera mot våldet.
Även i kommunens verksamheter har Orange Day uppmärksammats. Familjens hus har anordnat babycafé och öppen förskola under "En vecka fri från våld", och bjudit in vuxenbehandlare från resursteamet som arbetar med frågor som rör våld. Under tillfällena kunde man ställa frågor, få råd och stöd, samt höra mer om hur arbetet kring våld i nära relationer ser ut och vad man ska göra om man är orolig för någon i sin närhet.
- I vårt uppdrag ingår att arbeta våldsförebyggande alla dagar om året, säger Linda Jucker, familjecoach på Familjens hus. "En vecka fri från våld" hjälper oss att belysa frågan och nå allmänheten med information om våld och visa vilket stöd som finns att tillgå, både i Lysekils kommun och på nationell nivå.
Flera verksamheter runt om i kommunen har pärlat orange armband för att visa sitt stöd, och allmänheten har varit välkommen att pärla i kommunhuset.
Våld kan förebyggas men alla måste engagera sig i arbetet med att förändra de normer som rättfärdigar mäns våld. Världshälsoorganisationen WHO har presenterat sju strategier för att förebygga våld mot kvinnor. En av strategierna handlar om att förändra attityder och normer i samhället.
- Vi alla måste vara delaktiga och utmana skadliga maskulinitetsnormer, säger Lovisa Brinck, social hållbarhetsstrateg. Vi måste agera, det är allas angelägenhet att våldet stoppas.
Att agera mot våldet är en viktig del i arbetet mot våld och kan vara helt avgörande för personen som utsätts. Genom att agera kan du rädda liv.
Här kommer några tips på hur du kan agera vid misstanke om våld:
Är du utsatt för våld, känner du någon som utsätts eller utsätter du någon i din närhet för våld? Det finns hjälp att få, både som våldsutsatt och våldsutövare.
För att komma i kontakt med socialtjänsten i Lysekils kommun kan du ringa kontaktcenter, så hjälper de dig vidare.
Kontaktcenter: 0523-61 30 00
Du kan också kontakta:
Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
Brottsofferjouren: 0200-21 20 19
BRIS: 116 111
Välj att sluta: 020 555 666