Meny
Ikon utropstecken

Öppet hus på Framsikten under hållbarhetsdagarna

Under fredagen 18/10 öppnade Framsikten portarna för besökare som en del av Lysekils hållbarhetsdagar. De kunde inte bara fynda secondhand-kläder, möbler och återbrukat byggmaterial, de kunde också gå med på guidade turer i verksamheten som består av så mycket mer än återbruksbutiken. På plats fanns även kommunekologen, Rambo och Leva i Lysekil.

På Framsikten jobbar enhetens personal med att handleda personer i daglig verksamhet (LSS), sysselsättning (SoL) samt olika arbetsmarknadsåtgärder, till exempel arbetsträning. Här har kommunen samlat ett flertal olika verksamheter som antingen finns i lokalen eller utgår från den, till exempel snickeri, återbruksverksamhet, insamling och sortering av kläder, sömnad och tryck på textil, naturvård och strandstäd.

Magnus Heimersson, samordnare på Framsikten, visar runt några av besökarna.

Ger gamla föremål nytt liv

Här arbetar över 100 personer med att hämta möbler, saker och byggmaterial på Rambos återvinningscentral på Sivik, och kläder från klädcontainrar runt om i kommunen. Dessa sorteras, lagas och tvättas för att sedan säljas i butiken. Det finns också en syateljé som bland annat tillverkar väskor, ett snickeri som gör enklare träarbeten och klyver ved och en cykelverkstad. Veden kommer från kommunens naturvårdslag som också utgår från Framsikten och som även arbetar med strandstädning.

- Vi vill främja en hållbar livsstil genom att arbeta med återbruk och ge gamla föremål nytt liv, säger Magnus Heimersson som är samordnare på Framsikten. Samtidigt är vi en viktig del av kommunens sociala hållbarhetsarbete, där vi anpassar uppgifter för att utveckla människor på deras resa i arbetslivet.

Byggåterbruk - från container till vardagsrum

På Framsiktens område kunde besökarna gå in i Rambos showroom som består av en container som skulle skrotas och som gjorts i ordning av Gullmarsgymnasiets elever till ett rum med matplats och soffhörna. Möblerna kommer från Framsiktens butik, golvet var återvunnet och till och med blommorna hade räddats från återvinningscentralen och fått nytt liv – allt ett fint bevis på att gammalt kan bli nytt igen med lite kreativitet och omtanke.

- Jag hoppas att de besökare som varit här under dagen ser möjligheten med återbruk ur både ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Secondhand möbler och kläder har det funnits efterfrågan på sedan länge, men nu hoppas vi att även få mer fart på byggåterbruket framöver, kommenterar miljö- och klimatstrateg Linnea Lämås.

 

Hantera avfall på rätt sätt

Även Leva i Lysekil fanns på plats för att prata hållbarhet ur både deras och kundernas perspektiv. Utanför Framsikten fanns också kommunens ekolog för att sprida information om invasiva arter som finns i kommunen. Besökarna fick testa sina kunskaper genom en interaktiv tävling ”kast med invasiv art” och fick med sig en broschyr om hur man på bästa sätt bekämpar växter som kan leta sig in i trädgården där olika tillvägagångsätt lämpar sig för olika växter. Parkslide som riskeras att triggas igång när man bekämpar den, ska man helst låta vara, medan andra måste enligt lag tas bort om man har dem i trädgården. Samtidigt är det viktigt att veta att risken för spridning är som störst just vid hantering och transport.

- Lysekils kommun vill uppmana allmänheten att hjälpa till i kampen mot invasiva arter, men det gäller att veta hur de olika arterna ska hanteras. Gemensamt för alla invasiva växter är att växtavfallet från dem inte får slängas i naturen. Det ska helst packas i dubbla plastpåsar och slängas på anvisad plats vid återvinningscentralen. Det har varit toppen att stå här på Framsikten och frått möjlighet att prata med och informera människor om det här. Det har inget med återbruk att göra men handlar också om att hantera avfall på rätt sätt. Vanligtvis är det svårt att nå ut med den här typen av information trots att det är något vi alla måste hjälpas åt med, kommenterar miljö- och klimatstrateg Linnea Lämås.

Läs mer om invasiva arter. Pdf, 893.5 kB.