Meny
Ikon utropstecken

En planerad uppgradering av kommunens IT-miljö pågår vilket medför driftstörningar på telefoni och vissa e-tjänster. Läs mer.

Skolan påverkas när allt färre barn föds i Sverige

Sveriges befolkning genomgår stora förändringar. De närmaste tio åren kommer antalet barn att minska kraftigt samtidigt som antalet personer som är 80 år eller äldre ökar.

Förra året minskade antalet barn i förskoleåldern (1-5 år) i Sverige med drygt 15 000. Mellan 2019 – 2029 beräknas antalet barn i förskoleåldern minska med cirka 120 000. För barn i åldrarna 6-15 år ser det ut på liknande sätt. Där minskade antalet barn förra året med drygt 4000, och mellan 2022 – 2032 kommer barnen i grundskoleåldern att minska med 140 000. Detta visar ekonomirapporten som Sveriges kommuner och regioner (SKR) släppte i maj med statistik från SCB.

Mindre barnunderlag än SCB beräknat

För tio år sedan gjorde SCB en beräkning kring hur många man trodde skulle födas i Sverige fram till 2027, ett underlag som många kommuner förlitat sig på. Men barnunderlaget har blivit mycket mindre än beräknat, med 25 procent färre nyfödda 2023 än vad som förväntades 2015. En stor förändring skedde 2020, då antalet födda barn dök kraftigt.

Många tomma platser i förskolan

För Lysekils kommun ser det ut på ungefär samma sätt. Andelen födda barn har stadigt minskat och 2022 var en bottennotering med 80 födda barn för att 2023 vara 102 födda barn. Hittills i år har det fötts cirka 60 barn, och då det oftast inte föds fler barn under hösten än på våren så kommer siffran troligen att hålla sig på en låg nivå även innevarande år. Troligen kommer antalet födda barn ligga någonstans runt 90-100 barn/ år de närmsta kommande åren. Jämför man med 2019 så föddes det 129 barn det året.

- Vi märker av minskningen redan nu på våra förskolor, idag har vi cirka 150 tomma platser, säger Katarina Levenby som är chef för utbildningsförvaltningen. Och snart är dessa barn i skolåldern. Detta är ett bestående problem som vi måste börja diskutera. Därför bjöd vi in alla politiker i utbildningsnämnden till en dialogdag. Ett minskat elevunderlag ger ett minskat statligt bidrag. Vi behöver se framåt hur vi ska göra för att ha kvar en lika god kvalitet som vi har idag på skolor och förskolor när en större del av elevpengen går till att bekosta lokaler som inte kommer att minska i driftskostnad.

Den 11 september kommer Katarina Levenby att redovisa statistiken på kommunstyrelsens möte. Underlaget hittar du på vår hemsida under Förskola och skola Länk till annan webbplats., där vi även kommer att uppdatera med information i frågan under hösten.