Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

I fel natur - veckan mot invasiva arter

Gullris på en äng

Lysekils kommun är en del av projektet I fel natur - veckan mot invasiva arter, tillsammans med andra aktörer i Västsverige. Projektet är ett initiativ från Stiftelsen Nordens ark och handlar om att uppmärksamma problemet med främmande invasiva arter som skadar vår natur.

Vad är en invasiv art?

Vi har haft stor nytta av främmande arter från världens alla hörn i trädgårdar, i jord- och skogsbruk och för jakt. Men några främmande arter tar över i sin nya miljö och konkurrerar ut andra arter samt skadar ekosystemen. De kallas invasiva främmande arter och där ingår bland annat mördarsnigel, lupin och vresros.

Under de senaste åren har vi sett en ökad spridning av flera invasiva arter i vår kommun och för att hejda detta är det viktigt att alla bidrar. Läs mer om Lysekils kommuns arbete med invasiva arter och hur du rapporterar om du hittar en invasiv art. Invasiva arter - Lysekils kommun Länk till annan webbplats.

Veckans aktiviteter

Projektet pågår under första veckan i juni och syftet är att sprida kunskap, inspirera och engagera allmänheten i problemet med invasiva arter. Detta sker genom aktiviteter som anordnas på olika platser.

Artbingo i Lysekils stadspark
Tipspromenad i Fjälla, Gullmarsskogen

Fullständigt program för veckas aktiviteter hittar du här. Program | Nordens Ark Länk till annan webbplats.