Meny
Ikon utropstecken

Planerat underhåll på kommunens e-tjänster - störningar kan förekomma. Mer information

Saeda vill inspirera fler att uppskatta vårdyrket

Saeda Alali har sedan hon kom till Lysekil 2015 gått från att lära sig svenska och utbilda sig till undersköterska, till att nu vara handledare för andra som vill arbeta inom vården.
- Jag har haft jätteduktiga handledare som lärt mig mycket, så nu vill jag gärna lära andra all den kunskap jag har, säger Saeda.

Saeda kom till Lysekil i december 2015. I hemlandet Syrien hade hon tidigare arbetat inom vården och när chansen kom att fortsätta med det i Sverige tog hon den. Hon påbörjade sina studier i SFI 2016, och sommarjobb och praktik ledde henne sedan vidare till en grundläggande kurs i vård och omsorg. När den var avklarad gick hon Vård- och omsorg, med förlängd utbildningstid som också inkluderar studier i svenska språket.

Handledare och språkombud

Under tiden har Saeda även arbetat på Skärgårdshemmet och fortsatt läsa svenska. I slutet på 2023 blev hon klar med Vård- och omsorgscolleges handledarutbildning och började då handleda elever in i yrket. Nu går Saeda Vård- och omsorgscolleges språkombudsutbildning för att vara språkombud på arbetsplatsen.

Saeda berättar att hon har fått mycket stöttning av både lärare och kollegor med att lära sig svenska, och hon förklarar hur viktigt del av jobbet språket är. Hon säger att språket är något man lär sig varje dag när man praktiserar eller arbetar.
- Språket måste man kämpa på med, och man måste våga prata även om det blir fel ibland!

Höjer vårdtagarnas livskvalitet

Arbetskamraterna är också något hon nämner som det roligaste med jobbet, och beskriver till och med att arbetsplatsen känns som ett andra hem. Det märks att Saeda är stolt över att vara undersköterska och som handledare hoppas hon kunna inspirera fler att uppskatta och förstå yrket och hur viktig och värdefullt det är.

- Att kunna ta hand om våra vårdtagare och stötta de för att de ska få fortsätta leva som de önskar och höja deras livskvalitet är en dröm för alla människor, säger Saeda.

Vill du arbeta inom vård och omsorg?

Funderar du på att utbilda dig inom vård och omsorg? Här kan du läsa mer: Undersköterska - 3 terminer - Lysekils kommun Länk till annan webbplats.