Meny
Ikon utropstecken

Planerat underhåll på kommunens e-tjänster - störningar kan förekomma. Mer information

8 april - Internationella Romadagen

Flagga internationella Romadagen

Idag den 8 april är det den internationella Romadagen och Lysekils kommun uppmärksammar detta genom att flagga med den romska flaggan.

I Sverige bor cirka 50 000 romer. Romernas språk kallas romani chib (romska), ibland även romanés eller bara romani. Sedan år 2000 är romani chib (romska) ett av Sveriges nationella minoritetsspråk. I Sverige har romer funnits åtminstone sedan 1500-talet och de är idag en av de fem nationella minoriteterna.

Bakgrund

Dagen har tillkommit för att högtidlighålla den första internationella Roma kongressen i London 1971. Dagen och kongressen markerar en viktig tid i romernas historia, det var då den romska flaggan och den romska nationalsången officiellt antogs.

Den romska flaggan i blått och grönt med det röda hjulet symboliserar rörelse och förändring. Det röda hjulet beskriver romernas historiska koppling till Indien och vandringen därifrån, men även romernas framåtskridande. Den blå färgen symboliserar himlen och andliga värden medan den gröna färgen symboliserar jorden.

Romerna är en utsatt grupp, på minoritet.se kan du läsa mer. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppmärksammandet är en del av Lysekils kommuns arbete med nationella minoriteter.