Meny
Ikon utropstecken

Elda rätt i din eldstad - minska miljöpåverkan

Just nu är det många som väljer att elda i sin kamin, spis eller kakelugn. I vissa fall kan eldningen ha oönskade effekter på grannar och närboende i form av rök och lukt. Det är därför viktigt att du eldar på rätt sätt.

Vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Sot från vedeldning har också en klimatpåverkan. Men det går att ändra på. Genom att elda på rätt sätt kan du minska utsläppen av luftföroreningar som är skadliga för människors hälsa, minska mängden sot som påverkar vårt klimat och spara pengar, då det går åt mindre ved när du eldar effektivt.

Tänk på att många öppna spisar, braskaminer, kakelugnar och liknande endast får användas för trivseleldning. Det innebär att huvudsyftet med eldningen inte är att värma bostaden. En tumregel för trivseleldning är att elda vid två tillfällen i veckan och cirka fyra timmar per tillfälle.

 

Hur eldar jag rätt?

 

Eldningstips från Naturvårdverket

Fler tips för att elda rätt

  • Använd bra ved. En tumregel är att veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår och gärna ett år.
  • Använd tändmedel i form av braständare som till exempel briketter, block, tändpåsar och annat som går att köpa i affär eller så kan man använda fint huggna vedträn.
  • Undvik att elda med tidningspapper. Det kan fördröja upptändningen och förhindra lufttillförseln. Det kan även bilda sotflagor som smutsar ner.
  • Upplever du störande rök från vedeldning i din närmiljö? Prata i första hand med personen som orsakar störningen. Om störningen fortsätter kan du vända dig till miljöenheten för rådgivning.