Meny
Ikon utropstecken

Lär känna: Anton Ryman - fysioterapeut

Anton Ryman arbetar som fysioterapeut inom kommunens rehabenhet.

Berätta om ditt jobb!

När man jobbar som fysioterapeut i kommunen, träffar man mest äldre patienter, men även en del yngre personer inom LSS. Det blir mycket förflyttningsbedömning och träning för förflyttning. Vi behandlar också olika typer av smärta.

Många som vi möter har svårt att förflytta sig på grund av problem med balans eller ledproblem. Vi bedömer då om personen har förutsättningar att förflytta sig genom att gå och vilken träning som behövs, eller om personen behöver rullstol. Ofta träffar man personen under en period, för att göra en insats så att personen ska klara sig bättre framöver. Vi träffar patienterna i deras hem, oavsett om de bor i eget boende eller på gruppbostad eller särskilt boende (det som brukar kallas äldreboende).

Vi fysioterapeuter arbetar ofta tillsammans med arbetsterapeuter och med omsorgspersonal på särskilt boende eller gruppbostad.

Vad är det bästa med jobbet?

Det roligaste är att träffa patienter och som fysioterapeut i kommunen får man träffa och prata med väldigt många. När man jobbar inom äldreomsorgen, som vi gör mycket, blir man väldigt uppskattad. Många äldre tycker att det är roligt att träffa en och är väldigt tacksamma.

Som fysioterapeut kan man ju också jobba på sjukhus eller på vårdcentral, men en fördel inom kommunen är att man har stor möjlighet att själv planera sitt arbete och lägga upp sin dag. Man behöver vara flexibel och planera efter varje individs behov. Det är också roligt när man får lite kluriga fall då man får fundera över vilka funktioner personen har och hur man kan använda de funktionerna för att personen ska få ett bra liv i sitt hem.

Hur kom det sig att du blev fysioterapeut?

Jag började läsa till civilingenjör i Umeå. Två somrar i rad jobbade jag som vårdbiträde på ett av kommunens äldreboenden. Jag trivdes bra med det. Många kollegor tyckte att jag skulle göra en karriär inom vården istället. Då kändes fysioterapeut som rätt val, för jag har alltid varit intresserad av träning. Så efter två år på civilingenjörsprogrammet hoppade jag av och började på den treåriga utbildningen till fysioterapeut. Jag vet inte om jag haft någon nytta av civilingenjörsutbildningen, men det känns inte bortkastat i alla fall. När jag läste biomekanik på fysioterapeututbildningen, hade jag nytta av matten jag läst tidigare. En likhet mellan yrkena är att båda handlar mycket om problemlösning.

Hur kom det sig att du började jobba i Lysekils kommun?

När jag var färdig fysioterapeut började jag jobba som konsult via ett bemanningsföretag och kom till Lysekil på det sättet. Jag var konsult i Lysekil i tio månader, sedan blev det Helsingborg i tre månader och ett halvår i Trollhättan, innan jag kom tillbaka till Lysekil igen. Då kände jag att jag ville vara kvar här, så jag sökte en tillsvidaretjänst och fick den. Mitt jobb är väldigt roligt och jag har väldigt bra kollegor!

Finns det några egenskaper som är bra att ha som fysioterapeut?

Man jobbar mycket med dementa personer, så man behöver vara duktig på patientbemötande och kunna skapa relationer med nya människor. Man måste vara ganska flexibel och öppen i sitt tänkande. Det är inte säkert man kan lösa alla problem som äldre personer har, man kan behöva hitta sätt att jobba runt problemen. Hitta sätt att jobba med de funktioner som finns.

 

 

Vill du också jobba med oss?

Fysioterapeut är ett bristyrke och framtidsutsikterna är goda för den som utbildar sig till det.

Är du fysioterapeut och vill veta mer om att jobba i Lysekils kommun? Då är du välkommen att kontakta Felicia Svensson, som är chef för rehabenheten. Du når henne genom kontaktcenter på tel. 0523-613 000.