Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Nästa vecka startar "En vecka fri från våld"

För andra året i rad deltar Lysekils kommun i den nationella kampanj- och aktivitetsveckan ”En vecka fri från våld” som pågår under vecka 47 och som även uppmärksammar Orange Day 25/11.

Under veckan är det förbyggande arbetet mot mäns och killars våld i fokus. Vi vill också höja kunskapen om våld och inspirera till samverkan för att på så sätt driva utvecklingen framåt.

Att förebygga våld är möjligt, men det är något vi måste göra tillsammans. I år uppmärksammar Lysekils kommun, Strömstads kommun, Tanums kommun, Orust kommun, Sotenäs kommun och Munkedals kommun En vecka fri från våld tillsammans. Veckan sker också i samverkan med Polisen Västra Fyrbodal.

Våld går att förebygga

Våld mot kvinnor och flickor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och ett folkhälsoproblem som sträcker sig över lands-, klass- och åldersgränser. Ungefär var tredje vecka dödas en kvinna i Sverige av en man hon har eller har haft en relation med och vart tionde barn tvingas uppleva våld i hemmet. Men våldet går att förebygga.

Alla har rätt att leva ett liv fritt från våld. Vem som helst kan utsättas och vem som helst kan utsätta – oavsett religiös eller etnisk tillhörighet, social status, plats eller ålder.

- Vi har ett intressant och innehållsrikt program för veckan, säger Lovisa Brinck som är social hållbarhetsstrateg i kommunen. Till exempel blir det en digital föreläsning om barn och ungas utsatthet på nätet och hur deras attityder och värderingar påverkas av porr, och du kan även lyssna när polisen berättar om brott i nära relationer och hur utredningsprocessen går till.

Hela programmet och mer information hittar du här:
En vecka fri från våld & Orange Day Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Håll också koll på sociala medier och kommunens hemsida under veckan för intervjuer, kunskapshöjande information och vad du kan göra för att bidra till att förebygga våld.

Det finns hjälp att få

Är du utsatt för våld, känner du någon som utsätts eller utsätter du någon i din närhet för våld? Det finns hjälp att få, både som våldsutsatt och våldsutövare.

För att komma i kontakt med socialtjänsten i Lysekils kommun: Ring kontaktcenter på 0523-61 30 00 så hjälper de dig vidare.

Andra bra nummer:
Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
Brottsofferjouren: 0200-21 20 19
BRIS 116 111
Välj att sluta: 020 555 666