Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Stadsparken i Lysekil nominerad till Årets stadspark

Lysekil stadspark

Lysekils stadspark finns med bland de tre nominerade stadsparkerna i Sverige, som tävlar om att bli utsedd till Årets park 2023.

Tillsammans med Växtrum i Lerum kommun och Kvastekulla Griftegård i Partille kommun har Lysekils stadspark blivit nominerad till Årets stadspark 2023. Tävlingen arrangeras av företaget Elmia Park och går av stapeln vartannat år.

Rösta på Lysekils stadspark

Det är allmänheten som avgör vilken park som vinner. Hjälp oss att kamma hem förstapriset genom att rösta på Lysekils stadspark här. Länk till annan webbplats.

Så här låter juryns motivering

Lysekils stadspark är en klassisk 1800-talspark med moderna inslag, mitt i centrala Lysekil. Stadsparken är en grön oas, i skarp kontrast till stadens karghet med granithällar och hedmarker, och en mötesplats med god tillgänglighet och aktiviteter för alla åldrar. Här finns en lekplats byggd av lokalt virke och strandskräp. Temat på lekplatsen kopplas till vikten av biologisk mångfald och är bin, fjärilar och blommor. I en del av parken finns en rofylld plats uppe på en kulla med utsikt över staden och havet.

I parken finns även stilfull belysning, rikligt med skulpturer och en fontän. Parken är en av Lysekils huvudattraktioner och sköts därför ambitiöst. Stor variation i växtlighet med bland annat praktfulla, friska almar och planteringar med buskar och perenner i olika färgkombinationer. Under senare år har kommunen av miljöskäl satsat på mer perenner och återblommande tulpaner i rabatterna. Pingisbord, kompisgunga och en hängmatta utanför lekplatsen lockar ungdomar till parken. Vintertid är parken och lekplatsen upplyst.