Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Kontaktfamiljer och kontaktpersoner sökes!

Kärlek, trygghet och omsorg är sånt man ofta ser som en självklarhet. Men verkligheten ser olika ut i olika familjer. Och ibland händer det att familjer behöver lite extra stöttning – inte hela tiden men en dag i veckan eller en helg i månaden.

Vi behöver dig!

Det finns barn och ungdomar som behöver en extra vuxen eller en extra familj i sitt liv. Det kan bero på många olika anledningar, oftast är det ensamstående förälder som behöver avlastning. Då är det vårt jobb att hitta stabila vuxna och familjer – där barnet kan få vara en del av vardagen en gång i veckan eller en helg i månaden.

En helt vanlig familj

”Den perfekta familjen” – sånt existerar inte, tror vi. Vi letar därför efter dig eller er som vill vara ett extra stöd för ett barn som behöver det. Skulle du vilja vara det stödet? Då tycker vi att du ska prata med oss. Vi har massor att berätta som kan hjälpa dig att ta ett beslut som är bra för både dig, din familj och det barn som kanske kommer till er.

Vi har alltid ett stort behov av fler kontaktpersoner och kontaktfamiljer.

Varför behövs det kontaktfamiljer och kontaktpersoner?

Ibland behöver familjer lite extra stöttning. Inte hela tiden, men en dag i veckan eller en helg i månaden.

Det finns flera olika anledningar till varför kontaktfamiljer och kontaktpersoner behövs. Oftast är det ensamstående föräldrar som behöver avlastning.

I många fall har barnen liten eller ingen kontakt med den andra föräldern. Dessutom kanske resten av släkten bor i en annan stad. Eller till och med i ett annat land. I den situationen kan man bli väldigt ensam som förälder och känner ständigt att man inte räcker till. Till slut påverkas även barnen. Därför behövs du, för att bli ett extra stöd för både barn och förälder.

Vad gör en kontaktfamilj och en kontaktperson?

Du som kontaktfamilj hjälper till och välkomnar ett barn, eller flera syskon, hem till dig. Det handlar oftast om en eller ett par helger varje månad. Det beror såklart på situationen i familjen. Många tror att man behöver åka iväg på massa spännande utflykter. Men oftast önskar sig barnen bara en helt vanlig helg, fylld med helt vanliga saker. Kanske krattar ni löv i trädgården, bakar en kaka eller bygger en koja. Det viktigaste är att ni umgås med varann och att barnet får känna sig som en i familjen.

Som kontaktperson träffar du regelbundet ett barn. Hur ofta och hur länge beror på det enskilda barnets behov, men det kan röra sig om några dagar i veckan eller i månaden. Uppdraget handlar om att ge barnet stöd utifrån dess behov, till exempel ge barnet ett nytt nätverk eller rutiner.

Hur ska en kontaktfamilj vara?

”Den perfekta familjen” – sånt existerar inte, tror vi. En kontaktfamilj är en helt vanlig familj. Fast lite extra stabil. Och det finns såklart olika barn – och därför ser varje familj olika ut. En del barn önskar sig en kontaktfamilj som är lite äldre och kan ge känslan av en extra farmor eller morfar. Andra barn önskar att det finns jämnåriga inom familjen.

Ni kan alltså vara en eller två vuxna, samkönade, från olika kulturer och sammanhang. Antingen bor ni i villa eller i lägenhet, på landet eller i stan. Det kanske finns barn i din familj sedan tidigare, dina egna, din partners eller både och. Eller så finns det inga barn alls.

Det är viktigt att alla i familjen är överens om att ni tar emot ett kontaktbarn ibland på helgerna. Barnet som hälsar på hos er kommer att vilja ha uppmärksamhet. Och dina egna barn kommer behöva dela med sig av sina leksaker. Kom också ihåg att både mormor, farfar, mostrar och farbröder alla kan komma att bli delaktiga, beroende på hur nära relationer ni har inom familjen.

Vad krävs för att bli kontaktperson?

Det finns inga särskilda på dig som vill bli kontaktperson utan socialstyrelsen gör en utredning där de tittar på livssituation, dina personliga förutsättningar och egenskaper.

Vilka är barnen?

Inget barn är det andra likt. Albin kanske gillar båtar. Ahmed gillar att leka med katter. Och Elsa gillar att måla. Det är helt enkelt vilka barn som helst. Men de har en sak gemensamt. Deras föräldrar är ofta ensamma i sin roll och behöver hjälp och stöttning. Barnen behöver därför fler vuxna i livet som har tid för dem.

Barnen som behöver komma till en kontaktfamilj är oftast mellan tre och tolv år. Om barnet är yngre än tre år brukar vi försöka hitta en annan lösning, men undantag finns. Samtidigt som det ibland även finns tonåringar med behov av extra stöttning. Allt handlar om hur situationen ser ut i varje enskild familj.

Hur blir man kontaktfamilj och kontaktperson?

Det finns många myter om hur man blir och vem som får bli kontaktfamilj eller kontaktperson. Att man måste vara på ett visst sätt och att man måste vara ”perfekt”. Men så är det inte. Det viktigaste är att barnet får komma till personer som passar för barnets behov.

Om du eller du och din familj skulle vara intresserade av att ta emot ett eller träffa ett barn så kommer du och familjen att få träffa oss på Familjehemsenheten. Vi vill nämligen lära känna er och berätta mer om vad det innebär. Och du kan passa på att ställa dina frågor. Om alla tycker det känns bra så inleder vi sedan en utredning.

Även om ditt möte med oss kommer att vara lättsamt, så måste vi såklart göra noggranna kontroller för att vara säkra på att barnet hamnar hos rätt personer. I utredningen ingår därför en kontroll av registret hos Socialtjänsten, Rikspolisstyrelsen, Försäkringskassan, Transportstyrelsen och Kronofogdemyndigheten. Vi kommer också att be om referenter.

Du som blivande kontaktperson eller kontaktfamilj får också träffa barnets föräldrar tillsammans med oss på Familjehemsenheten. Efter mötet får alla känna efter i lugn och ro. Om ni båda vill gå vidare och svarar ja, så kommer barnet att skolas in. Hur lång tid inskolningen tar är individuellt men påverkas ofta av barnets ålder.

Hur länge är man kontaktfamilj?

Barnet bor oftast hos sin kontaktfamilj en till två helger varje månad. Oftast innebär det att barnet kommer till dig på fredag eftermiddag och åker hem igen på söndag eftermiddag. Det vanligaste är att en kontaktfamilj har sitt uppdrag under ett par år. Men kom ihåg att banden som knyts under tiden inte behöver klippas av bara för att man inte längre är kontaktfamilj åt barnet. Om det känns bra för er, barnet och föräldrarna så ser vi inga hinder till att ni skulle fortsätta att umgås.

Vi på Familjehemsenheten gör alltid en omprövning var sjätte månad. Då kollar vi på om det fortfarande finns behov av en kontaktfamilj och pratar om hur det fungerar. Som kontaktfamilj kan du alltid vända dig till oss på Familjehemsenheten för att få råd och stöd i din roll. Vi försöker också anordna träffar där våra kontaktfamiljer kan mötas och lära av varann.

Hur länge är man kontaktperson?

Uppdraget pågår så länge som barnet har behov av dig som kontaktperson. Det kan alltså röra sig om några månader upp till flera år. Det är socialtjänsten som beslutar om uppdraget ska avslutas. Du kan också själv ta initiativ till att avsluta uppdraget.

Ekonomisk ersättning för kontaktfamilj och kontaktperson

Du får ett viktigt uppdrag som kontaktfamilj eller kontaktperson. Detta uppdrag ger ekonomisk ersättning. Det handlar inte om några stora inkomster, men uppdraget innebär samtidigt ingen påfrestning för den egna ekonomin. Ersättningen delas upp i två delar, som båda följer de rekommendationer som finns från Sveriges Kommuner och Regioner.

  1. En omkostnadsdel som ska täcka utgifter för barnet.
  2. Ett arvode som kontaktfamiljen får för det uppdrag och den tid som läggs ned. Denna del av ersättningen är skattepliktig.

Har du frågor eller funderingar?

Vi svarar mer än gärna på alla dina frågor. För vi vet att det är ett beslut som kräver mycket eftertanke. Du når oss via kontakcenter.

Kontaktcenter Lysekils kommun
Telefon: 0523-61 30 00
E-post: kontaktcenter@lysekil.se

Intresseanmälan

Jag är intresserad av att bli * (obligatorisk)
Jag är intresserad av att bliPersonuppgiftsbehandling * (obligatorisk)
Personuppgiftsbehandling