Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Almsjuka vad är det och hur vet man att en alm är smittad?

Vi har tidigare rapporterat om almsjuka i kommunen, vi har både behövt vaccinera och fälla träd. För tillfället har sjukan lugnat sig i Lysekils centrum, men tyvärr har sjukan kommit till ett 20-tal träd på Skaftö.

Almsjuka är en vissnesjukdom som kan drabba alla inhemska arter av alm och orsakas av en svamp. Det har nu konstaterats en 20-tal sjuka almar vid infartsvägen till Fiskebäckskil, de identifierade träden kommer att tas ner inom kort.

Eftersom almsjuka är mycket smittsamt och att sjukdomsförloppet kan gå snabbt är det viktigt att skyndsamt ta ner smittade träd men också att hålla utkik efter fler träd som kan vara smittade i området.

Skicka en felanmälan om du ser en sjuk alm

Håll gärna ögonen öppna ifall du ser almar som ser sjuka ut. Skulle du se en sjuk alm på kommunal mark tar vi gärna emot det i vårt system för felanmälan. Klicka här för att komma direkt till formuläret. Länk till annan webbplats.

Misstänker på att du har en sjuk alm på din egen tomt eller mark - följ instruktionerna nedan.

Hur vet man att en alm drabbats av almsjuka?

Under juli och augusti är det lättare att se vilka almar som är sjuka eftersom angripna grenar får gula blad och grenarna torkar ut successivt. Sjukdomen breder ut sig i hela kronan, vartefter trädet dör.

Vad gör jag om jag om jag har en sjuk alm på min mark eller tomt?

Du kan förebygga spridning genom kraftig beskärning i början av angreppet, men om trädet redan är kraftigt angripet rekommenderas skyndsam fällning.

Vid frågor kontakta LEVA, info@levailysekil.se

Friska almar kan vaccineras

Särskilt värdefulla almar kan hållas friska med ett hjälpa av ett vaccin. En sådan behandling måste förnyas varje år. Vaccinet kan inte rädda en redan insjuknad alm.

Exempel på sjuka almar

Frågor?

Är du osäker på om ett träd är drabbat eller har du frågor om almsjuka, kontakta det kommunala bolaget LEVA i Lysekil, info@levailysekil.se.