Meny
Ikon utropstecken

Planerat underhåll på kommunens e-tjänster - störningar kan förekomma. Mer information

Är du vid havet i dag?

Olja i en vik på Öckerö. Foto: Räddningstjänsten

I så fall vill vi gärna ha din hjälp. Om du är i Göteborgs skärgård eller vid Bohuskusten och ser olja vid stränder eller i vattnet, rapportera det i Strandstädarkartan.

Är du vid havet i dag? I så fall vill vi gärna ha din hjälp. Om du är i Göteborgs skärgård eller vid Bohuskusten och ser olja vid stränder eller i vattnet, rapportera det i Strandstädarkartan (infracontrol.com) Länk till annan webbplats..

Olja förorenar just nu vikar och stränder vid västra sidan av Öckerö. Kustbevakningen och Räddningstjänsten har sökt av stora områden, och hittills inte hittat mer olja. Sökandet fortsätter och du kan hjälpa till. Enklast är att ladda ner appen Strandstädarkartan till mobilen. Välj Städbehov i rullistan Ärendekategori, skriv ”olja” i ärendesbeskrivningen, ange position och ladda gärna upp en bild också. Viktigast är att du skriver OLJA i ärendet.

Strandstädarkartan

Strandstädarkartan är ett digitalt kartverktyg från Västkuststiftelsen. Den finns både på webben och som app för att underlätta strandstädning. Rapport om oljefynd från allmänheten via Strandstädarkartan kommer att tas om hand löpande, för att sanering ska kunna ske så snabbt som möjligt.

Oljeutsläpp

Den olja som finns vid Öckerö just nu kan ha samband med oljeutsläppet vid Vinga natten till skärtorsdagen. Det skedde i samband med att ett fartyg tankades:
Olja från utsläpp har upptäckts på Öckerö - Kustbevakningen Länk till annan webbplats.