Meny

Idéburet offentligt partnerskap (IOP)

IOP är ett avtal mellan en eller flera idéburna organisationer och den offentliga sektorn. Det är en modell av partnerskap som kan användas när varken traditionellt föreningsbidrag eller upphandling är lämplig form.

IOP används om Lysekils kommun och de organisationer som är intresserade av samarbete, har kommit till slutsatsen att ingen av dem självständigt löser utmaningen det handlar om. Då kan ett IOP vara en bra form. Det krävs konkret samhandling. Det vill säga – att vi gör det tillsammans.

IOP är en avtalsform som togs fram av organisationen Forum för Idéburna organisationer med social inriktning år 2010.

När kan vi använda Idéburet offentligt partnerskap (IOP)?

Det är vi tillsammans, kommunens förvaltningar, civilsamhället, näringslivet och i grunden varje medborgares ansvar att bidra till att göra Lysekil till en levande och välkomnande stad. Det finns sammanhang där detta kan ske i nära samverkan mellan Lysekils kommun och organisationer i det civila samhället. Då kan ett IOP vara en bra form.

IOP i korthet

  • Fokus på en gemensam samhällsutmaning som saknar självklar lösning
  • En väl fungerande dialog
  • Samsyn kring mål och målgrupp
  • Gemensam styrning av syfte och mål
  • Varje part ansvarar för sina verksamheter som är en del av IOPt
  • Samfinansiering där både material och immateriella resurser räknas
  • Samverkan som varken faller under upphandling eller föreningsbidrag

Lysekils kommun har två IOP-avtal som sträcker sig till och med december 2024. Ett med Stångenäs AIS och ett med Studieförbundet Vuxenskolan Väst kring två mötesplatser, en för unga och en för äldre och personer med funktionsnedsättning.

Läs mer nedan om vad de olika avtalen innebär.

Öppen fritidsverksamhet i SAIS lokaler i Brastad

Den 1 september öppnade den nya mötesplatsen för ungdomar i Brastad som kommer att drivas av SAIS. Målgruppen är mellanstadiebarn och syftet är att erbjuda en plats att vara på mellan skolan och föreningsaktiviteter där man kan spela spel, pyssla, göra läxor eller bara vara.

- Det är väldigt roligt och lite nervöst att vi nu ska sätta igång, säger Malin Augustsson som är en av drivkrafterna bakom fritidsverksamheten. Tack vare avtalet kan vi göra i ordning övervåningen i klubblokalen och satsa på det här långsiktigt.

Klubbstugan - öppen fritidsverksamhet

Öppen torsdagar 13:30-17:00 för tjejer, killar och icke binära i åldern 10-13 år.

Håll dig uppdaterad om vilka aktiviteter som sker genom att följa dom på Facebook! Klubbstugan - Öppen fritidsverksamhet Brastad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du frågor om verksamheten?
Kontakta Malin Augustsson:
0725424035
domareken@gmail.com

Träffpunkten 59an i centrala Lysekil

Den andra mötesplatsen är Träffpunkten 59:an i centrala Lysekil, som funnits ett tag i kommunen. Det är en uppskattad mötesplats för äldre och personer med funktionsnedsättning, där man kan träffas och göra olika aktiviteter tillsammans med andra.

- Det finns många som är ensamma idag, det märkte vi inte minst under pandemin, säger Malou Hellqvist som är anställd i verksamheten. Här har vi en viktig uppgift att fylla, och nu kan vi satsa på det här på helt annat sätt och nå fler av våra målgrupper.

Har du frågor eller funderingar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss.

Kontaktcenter Lysekils kommun
Telefon: 0523-61 30 00
E-post: kommun@lysekil.se