E-tjänster

Lediga jobb

Upplev Lysekil

Kartportal

Anslagstavla

Lyssna

Meny

Sveriges viktigaste jobb

Denna vecka får vi träffa Georgos Gotis, som har ett av Lysekils viktigaste jobb.

Vad har du för yrke Georgos?

Jag arbetar som Informationssäkerhetssamordnare (CISO)

Hur kommer det sig att du har valt att arbeta som det?

Som vilsen tonåring valde jag IT-relaterad utbildning (Teknik-data) då datorer var något jag kände till ganska bra. Vidare i mina studier insåg jag att jag mer och mer intresserade mig för säkerhet. I "forskarvärlden" såg man att säkerheten bortprioriterades och att det bara var en tidsfråga innan yrket skulle ta fart. Jag tog en chansning och utbildade mig vidare inom ämnet.

Vad är det bästa med ditt jobb tycker du?

När man får chansen att vara räddaren i nöden!

Hur kan en typisk arbetsdag se ut?

Jag kartlägger information avseende vart den finns och vart den flödar, hanterar informationssäkerhetsärenden, analyserar risker och informations känslighet. Gör så mycket jag kan för att skydda information utan att det påverkar verksamheterna. Det kan ibland vara en väldigt fin balansgång!

Vad krävs för att jobba som Informationssäkerhetssamordnare?

Jag vill tro att man behöver vara lite pedagogisk då informationssäkerhet inte är det hetaste eller mest populära ämnet (än). Utbildning inom systemvetenskap, informatik eller direkt informationssäkerhet är också en fördel.

Vilka fördelar ser du i att arbeta i en kommunal verksamhet?

Trygghet framför allt. Jag känner mig aldrig orolig för min arbetssituation eller framtid.

Vad gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste?

Informationssäkerhet är en möjliggörare för alla verksamheter. Informationssäkerhet gör det möjligt för verksamheterna att utföra sina uppdrag och uppfylla sina mål. Genom att säkra upp våra digitala verktyg, processer och verksamheter blir vi bättre utrustade för incidenter och kan komma på fötter igen. Om de digitala verktygen inte fungerar så dröjer det inte länge innan verksamheterna står still.

Tack Georgos, för att vi fick veta lite mer om ditt jobb.