E-tjänster

Lediga jobb

Upplev Lysekil

Kartportal

Anslagstavla

Lyssna

Meny

Sveriges viktigaste jobb

Denna vecka får vi träffa Peter Karlsson, som har ett av Sveriges viktigaste jobb. 

Vad har du för yrke Peter?

Jag arbetar som Fastighetschef.

Hur kommer det sig att du har valt att arbeta som det?

För att det är ett arbete med många sociala kontakter. Samtidigt är det spännande med den tekniska utvecklingen som bygg- och fastighetsbranschen just nu går igenom, liksom de delar som har med miljö- och hållbarhet att göra, och som direkt berör det jag sysslar med varje dag.

Vad är det bästa med ditt jobb tycker du?

Stor bredd på arbetsuppgifter då jag arbetar som chef, säljare och tekniker på samma gång. Jag får ta hand om arvet och utveckla vårt fastighetsbestånd mot framtidens krav.

Det är också mycket sociala kontakter både internt i förvaltningen men även externt med entreprenörer, konsulter och de som direkt är hyresgäster i vårt fastighetsbestånd.

Hur kan en typisk arbetsdag se ut?

Morgonsamling med personal, administrativt arbete eller möten samt besök i pågående eller planering av kommande projekt.

Svara på frågor om fastigheter, kontakta entreprenörer och konsulter för att räkna på jobb eller ta fram handlingar samt stödja personalen i deras arbete.

En stor del går åt att sköta underhållsplanering och till det kopplad ekonomisk uppföljning.

Vad krävs för att jobba som Fastighetschef?

Teknisk grundutbildning, gärna inom bygg eller fastighet.

Ledarskapsträning

Arbete i politiskt styrd organisation

Ekonomisk utbildning, uppföljning samt investeringskalkylering.

Vilka fördelar ser du i att arbeta i en kommunal verksamhet?

Kommuner är ofta en trygg arbetsgivare, som är mindre känslig för konjunkturer än privata. Här finns duktiga medarbetare, ofta med mångårig erfarenhet av verksamheten. Arbetet innebär ofta en hög grad av frihet, men också med personligt ansvar, det gillar jag!

Vad gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste?

Att mitt jobb är att styra fastighetsenhetens arbete utifrån de ekonomiska och personella förutsättningar vi har.Målet att utveckla byggnader, lokaler och utemiljöer för bl a utbildnings- och socialförvaltningen, men även andra delar av samhället, som många generationer framöver kommer att bruka och förhoppningsvis uppskatta lika mycket som vi gör.

Vårt bidrag är att vara Samhällsbyggare!