En planerad uppgradering av kommunens IT-miljö pågår vilket medför driftstörningar på telefoni och vissa e-tjänster. Läs mer.
Att det finns grönområden eller friluftsområden som är lätta att nå är god livskvalitet för de allra flesta. I Lysekils kommun har vi nära till en fantastisk natur var vi än bor.
Gullmarsskogen, som även kallas Fjälla, är ett naturreservat och ett mycket värdefullt frilufts- och strövområde. Området är stort och naturen omväxlande med både täta skogar och öppna ängsmarker. Gullmarsskogen är rik på kulturlämningar som till exempel torpruiner.
Här finns verkligen allt för friluftsmänniskor eller er som bara gillar att röra på er.
Här hittar du:
Stångehuvud är ett av Sveriges mest besökta naturreservat och en av de sydligaste delarna av granitkusten. Reservatet karaktäriseras av mötet mellan havet och granitklipporna. Här finns geologiska formationer såsom rundhällar och isräfflor. Spåren av 1800-talets och det tidiga 1900-talets stenbrytning syns tydligt i landskapet. Flera markerade stigar löper i området och det finns möjlighet till bad på både sand- och klippstränder. Vid parkeringsplatsen i reservatets norra del finns en gångväg anpassad för personer med rörelsenedsättning. Gångvägen leder till en vacker utsiktspunkt. Tillgängliga badramper finns vid Pinneviksbadet.
Trälebergskiles friluftsområde består mestadels av tätortsnära skogsmark och är relativt lättillgängligt för Lysekilsbor och besökare. Kuststigen går utmed västra delen av viken genom Trälebergskiles naturreservat. Från Kuststigen leder en spång till en plattform på berget där man kan studera fågellivet i den grunda viken. Östra sidan av Trälebergskiles friluftsområde består av en blandning av bergmarker, sänkor med skog och flackare partier med i huvudsak tallskog.
I Fiskebäcks friluftsområde finns badplatser i en vacker miljö med stort inslag av lövskog. Området är den enda bostadsnära skogen i Lysekils stad. Det är lätt att ta sig hit för att promenera och stråken erbjuder såväl motion som vackra vyer.
Fiskebäcks norra del karaktäriseras av ett blandskogslandskap. I området finns en laxförande bäck. I området finns en bäckravin och ek- och lindskog som är av stor betydelse för den biologiska mångfalden.
Gullmarsbaden är ett bostadsnära område med badplats. I området finns en bäckravin som är viktig för att bevara biologisk mångfald och för naturintresserade besökare. Området kan till exempel besökas av förskolor och skolor för djur- och insektsstudier.
Lassa- och Donadammens grönområde är en oas i staden, omgärdad av andra små parker och friluftsområden som Bagarns hage och Stångehuvud. Området präglas av den tidigare stenhuggeriverksamheten. Här finns näckrosor och andra naturvärden. Förr i tiden var dammarna en färskvattenresurs för Lysekils kommun, tillsammans med den igenfyllda Färgaredammen.
Långevik och Ålevik erbjuder en vacker miljö, badplatser och en volleybollplan. Här anordnas bland annat midsommarfirande. Vid vägen ner till stora Långevik, där Kuststigen löper, finns sentida hällristningar.
Mariedalsskolans skolskog är belägen i anslutning till Mariedalsskolan och på området finns grillplats och vindskydd. Skolskogen används idag för lek och som uteklassrum för eleverna på skolan.
Siviks friluftsområde erbjuder camping, bad och vandringsleder. Området består mest av hällmarker. Kuststigen löper genom området och genom Sivik kan man ta sig mot den mer skogsbevuxna terrängen i Trälebergskile. Södra delen av Siviks friluftsområde karaktäriseras av den tidigare stenhuggeriverksamheten och berget är i stort sett söndersprängt. I området finns en skogsbevuxna sänkor. Här finns ett kulturminne i form av Valbodalens stenhuggeri, som påminner om Lysekils historia.
Torpets friluftsområde består mest av lövskog och kala hällmarker, och erbjuder rekreation för de boende i området. Längs med en gång- och cykelväg i området finns en fotbollsplan och en lekplats.
Valbodalen och Valboholmen består av karga klipplandskap, med undantag för ängsmarken i Valbodalen som inbjuder till fotboll och andra aktiviteter. I Valbodalen, på baksidan av en industrivägg, står en mycket gammal och skyddsvärd idegran.