Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Barn och unga

Pojke som läser en bok

På barn- och ungdomsavdelningen hittar du böcker för dina olika intressen och du får många boktips.

För de minsta barnen finns det mycket att titta på och bläddra i. Slå dig ner en stund i sagosoffan för en mysig lässtund.

Lånekort

För barn mellan 6 och 15 år krävs en låneförbindelse från målsman. Den finns att hämta på något av kommunens bibliotek. Finns även att ladda ner längre ner på denna sida.

För barn och unga

Bland verksamheterna för barn och unga på biblioteken finns:

  • Lovaktiviteter
  • Klassbesök med bokprat för skolan.
  • ”De små barnens bok”, en gåvobok till alla nyfödda i kommunen.
  • Gåvobok till alla 4-åringar i kommunen.
  • Gåvobok till alla barn i årskurs 1.

Dessutom kan alla barn och unga låna böcker, tidningar, ljudböcker, filmer och spel på kommunens bibliotek.

Äppelhyllan

Alla barn behöver böcker men alla böcker passar inte alla barn.

På bibliotekets Äppelhylla kan barn med särskilda behov hitta böcker som är anpassade för just dem. Här finns bland annat Daisy-talböcker, Bok och Daisy, bliss och pictogram, känselböcker, filmer på teckenspråk med mera. Här finns också information om olika funktionsnedsättningar.

Legimus och MTM

Barn som har en läsnedsättning får använda våra talböcker. Personer med läsnedsättning är personer som annars inte kan ta del av boken (till exempel på grund av synskada, dyslexi, afasi, långtidssjukdom med mera).

Barn som har rätt att låna talböcker kan själv ladda ner böcker från Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).

I MTM:s katalog Legimus finns drygt 100 000 titlar tillgängliga för nedladdning, dygnet runt. Du slipper stå i kö och kan själv välja och söka din litteratur när som helst.

Kontakta ditt bibliotek vid frågor eller för att registrera dig och komma igång med egen nedladdning.

Barnens bibliotek

Barnens bibliotek är en sajt för barn och unga. De finns för dig som gillar att läsa och skriva men också för dig som INTE gillar det. Några sidor är för vuxna – som föräldrar och bibliotekarier.

Barnens bibliotek finns bara på webben. De har inget bibliotek och vi säljer inga böcker. På sajten kan du själv skriva boktips och egna texter, skicka in till tävlingar mmm. Många av sidorna, intervjuer, pyssel mm har de gjort för att barn och unga frågat efter information eller roliga saker att göra. Barn och unga blir delaktig i vad som finns på sajten.

Att läsa och fundera på det man läst utvecklar dig som person och håller din hjärna igång. Men att hitta bra böcker kan vara knepigt. Då finns Barnensbibliotek. Där får du hjälp att hitta av alla som skriver om böcker, rekommenderar och dissar, intervjuerna med författare, länkar och annat användbart. Länk hittar du längre ner på sidan.

Språkpuffen

Språkpuffen är ett samarbete mellan logopeder, kommunbibliotek och Kultur i Väst i Västra Götalandsregionen.

Språkpuffen kan vara en del av den behandling logopeden erbjuder barn med försenad språkutveckling.

Språkpuffen är böcker som barnet får puffade för sig på rekommendation från logoped för språklig stimulans och träning i hemmet. Böckerna lånas på biblioteket.

Du som är förälder och har ett barn som behöver en extra språkpuff kan låna böckerna utan att ha haft kontakt med logoped.