Trygghetsgruppen informerar om det pågående arbetet och ger brottsförebyggande råd och tips.
Denna information är en del i den trygghetsfrämjande arbetsmetoden ”Effektiv samordning för trygghet ” (EST). Med hjälp av metoden inhämtar trygghetsgruppen löpande information – från Lysekils kommuns verksamheter och Polisen – kring trygghet och brott samt prioriterar områden för olika insatser. Läs gärna mer om metoden på kommunens hemsida Effektiv samordning för trygghet.
Målet är att öka informationen om Lysekils kommuns trygghetsarbete och ge tips och råd i vardagen. Om du har frågor och funderingar är du välkommen att kontakta trygghetsgruppen via trygghetsgruppen@lysekil.se.
Hösten 2019
Under hösten 2019 rapporterade kommunens verksamheter återkommande om att det varit lugnt och tryggt i verksamheterna och polisens statistik över anmälda brott i Lysekils kommun speglade deras rapporter då den statistiken gick ner. Från vecka 45 och framåt kunde däremot en förändring i fel riktning börja ses. Det handlade om en ökad oro inom kommunens verksamheter och i lokalsamhället i stort på grund av barn och ungdomar som begick kriminella handlingar. De kriminella handlingarna utgjordes främst av skadegörelse genom stenkastning. Utöver denna skadegörelse innebar även rånet mot en butik i centrala Lysekil till en ökad allmän oro hos butiksinnehavare och kommuninvånare.
En utmaning för rättsvårdande och stödjande myndigheter som uppmärksammades under hösten var avsaknaden av signalements- och individuppgifter kring de brottsaktiva personerna. Vikten av att verksamheter och kommuninvånare tar sig tid att tipsa och larma polis och socialtjänst om de uppgifter man eventuellt har förmedlades via webb och sociala medier.
Under andra halvan av december 2019 uppstod allvarliga oroligheter kring Kronbergsgatorna i centrala Lysekil. Med anledning av dessa genomfördes ett riktat arbete från kommunens förvaltningar och i synnerhet socialförvaltningen för att komma tillrätta med problemen.
Våren 2020
Årets första månader innebar en lugnare period, med några händelser som undantag. Vidare under inledningen av 2020 rapporterade Polismyndigheten om en ökad sociala oro i hela Region Väst som en sannolik effekt av Covid-19.
Lokalt i Lysekils kommun började den sociala oron eskalera i maj månad. Det handlade återigen om en ökad oro inom kommunens verksamheter och i lokalsamhället i stort på grund av barn och ungdomar som begick kriminella handlingar.
Efter allvarliga händelser i centrala Lysekil i början på juni, som var helt oacceptabla, konstaterades att vi behövde ta ett tydligare grepp kring situationen och säkerställa att vi gjorde allt vad vi kunde för att vidmakthålla kontrollen av det offentliga rummet. Den 9 juni beslutade kommundirektören att intensifiera trygghetsarbetet och sammankallade nyckelfunktioner. Den 10 juni samlades kommunstyrelsen för sammanträde och där beslutades även att ett åtgärdspaket skulle tas fram.
Inriktningsbeslut
Den 11 juni formulerade kommundirektören ett inriktningsbeslut som utgör utgångspunkten för det gemensamma trygghetsarbetet i alla kommunens verksamheter:
Öka tryggheten och minska brottsligheten genom att:
Förhållningssätt
En strategi lades fram för det långsiktiga trygghetsarbetet som ni kan läsa mer om på kommunens webbplats.
Ytterligare formulerades ett åtgärdspaket för att skapa en väg framåt på kort sikt och förenlig med den mer långsiktiga strategin.
Samordnande ledningsfunktion inrättas
Insatser på individnivå
Ökad samverkan med civilsamhället
Ökad närvaro av vuxna
Ökat deltagande i sommarskola
Gullmarsskolan intensifierar deltagandet av berörda elever till den planerade sommarskolan.
Ökat fokus på den fysiska miljön
Införandet av ”trygghetsapp”, där alla som vistas i kommunen kan rapportera in platser som upplevs som otrygga, tidigareläggs. Den blir utgångspunkt för samhällsbyggnadsförvaltningens ökade fokus på förbättringsåtgärder i den fysiska miljön för ökad trygghet och minskad brottslighet.
Ökad kommunikation internt och externt
Arbetet med att genomföra åtgärdspaketet är i full gång. Läs gärna och fortsätt att hålla er uppdaterade via nyhetsflödet på kommunens hemsida (www.lysekil.se) och Facebook-sida.
Det är fortsatt viktigt att alla förmedlar och berättar vad man ser och hör för att rättsvårdande myndigheter ska ha en bra bild över vad som händer och sker. Av den anledningen finns kontaktvägar noterade längre ned i detta nyhetsblad.
Statistik från Polismyndigheten, genom kommunpolisen, visar att antalet anmälda våldsbrott har sjunkit sedan 2018. Se statistiken längre ner i nyheten.
Ring 112 för att larma polisen:
Ring 114 14 för alla ärenden som inte handlar om pågående eller nyligen inträffade brott och händelser. Det är öppet dygnet runt, alla dagar under året.
När du ringer 114 14 kommer du till ett röststyrt talsvar. Säg vad ditt ärende är så kopplas du vidare.
Tipsa polisen om brott
Har du sett eller hört något som skulle kunna hjälpa polisen att upptäcka, förebygga eller utreda brott?
Du som ringer 114 14 för att tipsa polisen kommer först till ett automatiskt talsvar. Använd ordet tips för att komma vidare.
Polisen tar helst emot ditt tips via telefon men det finns även ett webbformulär som du kan använda. Tipset går till registrator i respektive polisregion, och skickas sedan vidare. Använd också formuläret om du har bilder eller annat du vill skicka med.
Webbformulär för tips till Polisen
Läs gärna mer på Polisens webbplats om hur man på bästa sätt underrättar dem om viktig information.
Om du inte redan har en pågående kontakt med socialtjänsten, är det till mottagningsteamet du ska vända dig. Teamet består av erfarna socialsekreterare som ger dig råd, stöd och hjälp och lotsar dig rätt.
Det gäller oavsett om du behöver information eller vill göra en ansökan om insatser eller anmälan om oro för att någon annan far illa. Som privatperson kan du göra en anmälan anonymt. Tänk på att inte säga ditt namn om du vill vara anonym.
Du når mottagningsteamet i Lysekils kommun genom att ringa 0523 - 61 34 90 dagtid helgfria vardagar.
Lysekils kommun har omprioriterat och omfördelat personella resurser för att öka vuxennärvaron ute i samhället. Vi har nu fler fältande funktioner ute under sen eftermiddag och kväll fram till tidig natt under de flesta av veckans dagar. Deras uppdrag är att arbeta uppsökande, kontaktskapande med ett kravställande förhållningssätt i de miljöer där barn och ungdomar vistas.
Allmänheten kan kontakta dessa fältteamsresurser via telefon 072-141 90 01.
Trygghetsgruppen är en strategisk arbetsgrupp, bestående av säkerhetsstrateg, folkhälsostrateg och integrationsstrateg vars uppgift är att stödja förvaltningarna i deras brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Har du frågor, synpunkter eller förslag gällande kommunens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete är du välkommen att kontakta trygghetsgruppen. Se kontaktuppgifter i slutet av nyhetsbrevet.
Under sommarperioden prioriterats fältverksamheternas och Polisens närvaro till nedan nämnda områden.
Förekomst av skadegörelse och ungdomar som uppehåller sig i grupp på återkommande platser, vilket skapar otrygghet. Insatser för att öka närvaron av trygghetsfrämjande funktioner (väktare, fältresurs, trygghetsvandrare, polis) i syfte att förhindra brott.
Förekomst av tillgreppsbrott, skadegörelse och störande mopedkörning. Insatser för att öka närvaron av trygghetsfrämjande funktioner (väktare, fältresurs, trygghetsvandrare, polis) i syfte att förhindra brott samt åtgärder i den fysiska miljön för att förhindra obehörig trafik.
Förekomst av olovlig körning samt ungdomssamlingar på specifika platser. Insatser för att öka närvaron av trygghetsfrämjande funktioner (väktare, fältresurs, polis) i syfte att förhindra brott.
Under hela sommaren och semesterperioden kommer det intensifierade trygghetsarbetet, som beskrivs i inledningen av detta nyhetsbrev, att fortsätta.
Lysekils kommun har även inlett planeringen av höstens trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete. Det är prioriterat att:
Ta gärna del av våra trygghetstips nedan så att vi alla kan hjälpas åt att öka tryggheten i Lysekils kommun.
ABF Rorkulten samordnar trygghetsvandrarna med stöd av Lysekils kommun. Att bli trygghetsvandrare, som är ungefär detsamma som nattvandrare, och vara ute och promenera med andra är ett utmärkt sätt att själv bidra till ökad trygghet för alla.
För mer information kontakta Anders Nilsson, ABF på 073-501 11 28.
Gå gärna in på webbplatsen www.samverkanmotbrott.se för att läsa mer om vad grannsamverkan är och hur man går tillväga. Vid frågor eller intresse, kontakta kommunpolis Dan Carlsson via 114 14.
Gå gärna in på webbplatsen www.larmtjanst.se för att läsa mer om vad båtsamverkan är och hur man går tillväga. Vid frågor eller intresse, kontakta polisinspektör Thomas Andersson, samordnare för båtsamverkan i Fyrbodal, via 114 14.
SOS Alarm har nyligen lanserat en ny app som du kan ladda ner på din smarta telefon. Den kallas helt sonika för 112-appen. Genom den vill SOS Alarm öka tryggheten och snabbt och effektivt sprida viktig information till allmänheten.
Med hjälp av 112-appen kan du:
Du hittar appen i Appstore och Google Play.
Figur 1.
Figur 2.
Kommentar kring statistiken över anmälda brott
Statistikuppgifterna i diagrammen ovan (figur 1 och figur 2) kommer från de uppgifter som Polismyndigheten, genom kommunpolisen, lämnat i samband med den gemensamma EST-rapporteringen som sker måndagar udda veckor.
Det är ingen orsaksanalys genomförd vilket gör att vi inte har någon uppfattning om anledningen till förändringarna i statistiken, men konstaterar att antalet anmälda våldsbrott har sjunkit sedan 2018.
Nästa nyhetsbrev publiceras i slutet av september.
Vill du ha nyhetsbrevet direkt i din mail? Anmäl då din mailadress till trygghetsgruppen@lysekil.se.
Sedan september 2018 har Lysekils kommun, tillsammans med Polisen och andra viktiga aktörer, inlett ett trygghetsfrämjande arbete enligt metoden Effektiv Samordning för Trygghet, förkortat EST.
EST bygger på kriminologiska teorier som pekar på faktorer som kan påverka tryggheten. Syftet med EST är att hela tiden prioritera arbetet utifrån en aktuell lägesbild där fokus ligger på tryggheten i det offentliga rummet.
För mer information kontakta:
Telefon: 0523-61 30 00