Fem frågor till Leif

Kommundirektör Leif Schöndell.

Leif Schöndell är kommundirektör i Lysekils kommun. Här svarar Leif på fem frågor om det aktuella läget.

Vad är aktuellt i verksamheten just nu?

Kommunfullmäktige ska ta ställning till ett förslag om nya driftsformer för Lysekils hamn. Förslaget innebär att en del av marken ska arrenderas ut till extern part för att skapa långsiktighet och stabilitet i verksamheten. Det är också ett sätt att säkra de cirka 35
arbetstillfällen som finns och bevara Lysekils maritima profil.

Vi tittar också på hur vi ska organisera de funktioner som jobbar med att hjälpa människor att komma ut i arbetslivet. Det handlar om arbetsmarknadsenheten och delar av utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen.

Näringslivsfest

Fredagen den 15 februari var det dags för Lysekils kommuns första näringslivsfest och 120 personer samlades på Havsbadsrestaurangen i Lysekil. Festen arrangerades av Lysekils näringslivscentrum, Företagarna och Lysekils kommun. Vilket intryck tar du med dig från kvällen?

Det blev som helhet en fin kväll, trots att jag är tveksam till inspirationsföreläsningen som inledde festen. Höjdpunkten var när tre av kommunens företagare uppmärksammades via priserna ”Årets hållbara företag”, ”Årets unga företagare” och ”Årets företagare”.

Det är värdefullt att träffas och lära känna varandra, för om vi alla drar åt samma håll händer det bra saker. Om vi bara hjälps åt vet jag att vi kan bygga den hållbara framtid som beskrivs i vision Lysekil 2030.

Företagsklimatet

Lysekils kommun och Västsvenska Handelskammaren genomför tillsammans projektet ”Lokalt företagsklimat – fokus Lysekil”. Satsningen är en del i arbetet med att förbättra vårt lokala företagsklimat. Onsdagen den 20 februari presenterades resultatet av de undersökningar och intervjuer som Västsvenska Handelskammaren genomfört i projektets första del. Vilka är dina reflektioner efter att ha tagit del av presentationen?

Jag tror att vi måste prata mer om vad företagsklimat är och öka medvetenheten om hur både
politiker och medarbetare i Lysekils kommun bidrar till företagsklimatet. Det handlar om vårt bemötande och vår service och hur vi uttrycker oss om vår egen kommun.

Jag tänker också att vi måste skapa ökad dialog och samverkan med näringslivet så vi vet
vilka förväntningar vi kan ha på varandra.

Vi i Lysekils kommun har gjort om vårt Instagramkonto till ett så kallat ”stafettkonto”. Det innebär att olika verksamheter turas om att visa upp sin vardag. Varför tycker du det är viktigt att visa vad Lysekils kommun gör?

Våra medarbetare arbetar med samhällsservice i livets alla skeden och jag vill öka kunskapen om Lysekils kommuns uppdrag. Jag är väldigt stolt över vår organisation och vår samhällsinsats och vill att fler ska bli medvetna om hur ofta man möter Lysekils kommun i vardagen.

Våren närmar sig

Vårmånaden mars knackar på dörren och snart är våren här på allvar. Vilket vårtecken tycker du är typiskt för Lysekils kommun?

Solen glittrar i havet på ett alldeles särskilt sätt när ljuset och värmen börjar närma sig. Vattentemperaturen är inte så badvänlig ännu, men jag slås ändå av hur nära det är till havet och salta bad i hela kommunen.