Fem frågor till Leif

Foto på kommunchef Leif Schöndell.

Leif Schöndell är kommundirektör i Lysekils kommun. Här svarar Leif på fem frågor om det aktuella läget.

Vad är aktuellt i organisationen just nu?

Vi har ju precis haft val i Sverige till riksdag, kommun och landsting och utfallet på kommunnivå kommer att påverka vårt kommunfullmäktige. Det nyvalda kommunfullmäktige har en viktig uppgift framför sig vilket är att besluta om budget 2019 för Lysekils kommun senast i november.

Vanligtvis fattas slutligt beslut om budget i juni varje år men eftersom det är valår ser det annorlunda ut. Det ger förvaltningarna mindre tid att anpassa sina budgetar till kommande år, så budgetarbetet kommer att vara i fokus i höst.

Jag vill också tacka alla som med stort engagemang arbetat med valet. Det är landets kommuner som arrangerar valet och att våra val genomförs korrekt är en av grundpelarna i vårt demokratiska system.

Forskningsfartyget Svea

I somras sjösattes forskningsfartyget Svea som håller på att byggas i Spanien. Svea är beställd av Sveriges regering och kommer att få sin hemmahamn i Lysekil. Vad betyder det att Svea kommer hit?

Svea är en viktig symbol för den kompetens som finns inom det maritima området i Lysekils kommun. Kompetensen finns både inom akademi, privata företag och offentliga organisationer. Det är därför fantastiskt roligt att Svea får Lysekil som hemmahamn.

Världens Fest

Vi har precis haft två välbesökta ”Världens fest” där man har kunnat provsmaka mat och lyssna på musik. Vilken betydelse tror du att den här typen av evenemang har som mötesplats?

Att samlas kring mat och att äta tillsammans är ett bra sätt att lära känna nya människor. Det är roligt att ”Världens Fest” varit så välbesökt och jag hoppas att vi kan hitta framtida former för detta.

Det ska också bli spännande att se vilka rätter som kommer att bli lika självklara delar i vår husmanskost som pasta, pizza, kebab och hamburgare. Medelhavsköket har många starka kandidater med otroligt smakrik och härlig mat.

Kulturveckan

Den 5 oktober är det dags för årets kulturvecka som har tema barn och unga men med ett brett program för alla åldrar. Vilket är det viktigaste syftet med kulturveckan?

Kulturveckan handlar om att lyfta fram det lokala föreningslivet som skapar nya mötesplatser och nya intressen. Ett spännande kulturliv har stor betydelse för en plats attraktivitet och Lysekils kommun är en attraktiv plats, vilket syns på kulturveckan.

En ny årstid

September är här och hösten börjar att göra sig påmind, vad ser du framemot den här årstiden?

Nu när mörkret kommer blir det besvärligare att pendla och jag ser därför framemot det boende som jag kommer att ha i Lysekil i slutet av året. Jag kommer fortfarande att bo i Göteborg men vill spendera mindre tid på vägarna och få tid över till annat. Det ska bland
annat bli roligt att kunna delta i Lysekils kulturliv mer aktivt.