- Du är här:
- Startsida
- Jobb och företagande
- Kompetensförsörjning
Kompetensförsörjning
Är din verksamhet rustad för framtiden?
Arbetslivsförvaltningen i Lysekils kommun samverkar med Arbetsförmedlingen i syfte att stödja arbetsgivares möjligheter att kompetensförsörja sina verksamheter.
Formerna för kompetensförsörjning varierar stort och innefattar allt från yrkes-, lärlings-, uppdrags- och arbetsmarknadsutbildningar till sysselsättande insatser för personer som av olika skäl står utanför arbetsmarknaden. Nedan beskriver vi olika former som kan vara möjliga för dig och din verksamhet.
Kompetensförsörjning genom
Yrkesutbildningar med Arbetsplatsförlagt lärande
Arbetslivsförvaltningens vuxenutbildning erbjuder yrkeskurser för vuxna, en form av lärande som riktar sig till dem som vill skaffa sig en yrkeskompetens eller komplettera tidigare kunskaper. Dessa kurser är ofta praktiskt inriktade och kan leda till yrkesexamen inom områden som till exempel vård och omsorg, kock, ekonomi och administration, bygg och anläggning, eller teknik och industri. Målet är att ge deltagarna de kunskaper och färdigheter som krävs för att kunna arbeta inom ett specifikt yrke och därmed öka deras anställningsbarhet och möjligheter på arbetsmarknaden. Yrkeskurserna bygger på lokala arbetsgivares behov och samverkan sker under kursperioden genom arbetsplatsförlagt lärande (APL).
Maria Johansson
Tel: 0523-61 3293
Epost: maria.johansson5@lysekil.se
Yrkesutbildning i form av lärling
Lärlingsutbildning är en utbildningsform där elever kombinerar teoretisk undervisning med praktiskt arbete på en arbetsplats. Under utbildningen tillbringar lärlingen en stor del av sin tid hos en arbetsgivare, där de får praktisk erfarenhet och handledning inom sitt yrkesområde. Vid behov kan de även få teoretisk undervisning på en skola. Sökande elev kartläggs av skola och träffar lärlingsföretaget för matchning innan eleven antas till utbildningen. Målet är att ge eleverna en djup förståelse för yrket och de färdigheter som krävs för att bli anställningsbara direkt efter utbildningen.
Maria Johansson
Tel: 0523-61 3293
Epost: maria.johansson5@lysekil.se
Anpassade anställningar
En anpassad anställning är utformad att möta behoven hos personer med begränsad arbetsförmåga eller andra särskilda behov för att ändå ta vara på den förmåga som finns till arbete. Syftet är att underlätta för dessa personer att komma in på arbetsmarknaden och behålla ett arbete. För denna anpassning av arbete och anställning kan Du som arbetsgivare få anställningsstöd (lönesubvention, stöd för personligt biträde, hjälpmedel) under kortare och längre perioder beroende på förutsättningarna för anställningen. En anpassad anställning föregås oftast av en period av arbetsträning eller praktik för att kartlägga anpassningar som behövs och vilka arbetsuppgifter som passar bäst.
- Har du som arbetsgivare kandidat eller vill ha hjälp med att hitta kandidat att anställa med stöd?
- Läs mer här/Skicka in en intresseanmälan här: Anmäl ditt intresse - Arbetsförmedlingen
Länk till annan webbplats.
- Information om Arbetsförmedlingens olika anställningar med ekonomiskt stöd här: Anställningsstöd - Arbetsförmedlingen
Länk till annan webbplats.
- Hänvisning till att ta emot en person på arbetspraktik: Arbetspraktik - Arbetsförmedlingen
Länk till annan webbplats.
- Vill och kan du som arbetsgivare ta emot någon på praktik eller arbetsträning? Meddela ditt intresse till vår kontaktperson
Carina Fransson
Tel: 010-486 31 56
Epost: carina.j.fransson@arbetsformedlingen.se
Lyssna till arbetsgivare x som har en anpassad anställd i sin verksamhet och även till person x som innehar anställningen.
Arbetsmarknadsutbildning
Arbetsmarknadsutbildning organiseras av Arbetsförmedlingen och riktar sig till personer som står utanför arbetsmarknaden. Det är en kort, yrkesinriktad utbildning som syftar till att stärka deltagarnas kompetens och öka deras chanser att få ett jobb. Utbildningarna är utformade för att snabbt ge de färdigheter som efterfrågas av arbetsgivare, ofta genom en kombination av teoretisk undervisning och praktiskt arbetsplatsförlagt lärande.
- Lyssna till Person x som har tagit del av en arbetsmarknadsutbildning och nu arbetar på företag x
Är du som arbetsgivare intresserad av att anställa från utbildningen? Hos Arbetsförmedlingen kan du läsa mer om att anställa från pågående utbildningar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Carina Fransson
Tel: 010-486 31 56
Epost: carina.j.fransson@arbetsformedlingen.se
Daglig verksamhet hos dig som arbetsgivare
Utflyttad daglig verksamhet innebär att personer med funktionsnedsättningar deltar i arbete utanför en traditionell daglig verksamhet i kommunen. Målet är att skapa meningsfulla och utvecklande sysselsättningar som bidrar till individens självständighet, välmående och delaktighet i samhället. För arbetsgivaren kan detta bidra till att enklare sysslor genomförs och att den sociala dimensionen på arbetsplatsen stärks. Parallellt med arbetet kan vi tillsammans stärka personens förmåga till delaktighet genom utbildningsaktiviteter.
Micael Franzén
Tel: 0523-61 31 71
Epost: micael.franzen@lysekil.se
Rekryteringsutbildningar
Behöver du rekrytera, men har svårt att hitta kandidater? – Rekryteringsutbildning kan vara rätt väg!
En rekryteringsutbildning är möjlig att genomföra om en eller flera arbetsgivare söker personal och kan erbjuda anställning efter genomförd utbildning. Tillsammans med dig som arbetsgivare kan vi utifrån våra befintliga arbetsmarknadsutbildningar skapa en skräddarsydd utbildningsstart, en rekryteringsutbildning.
Vid en rekryteringsutbildning är du som arbetsgivare delaktig i planeringen av utbildningen, urvalet av deltagare samt tar emot deltagare under den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen.
- Carina Fransson
Tel: 010-486 31 56
Epost: carina.j.fransson@arbetsformedlingen.se
Uppdragsutbildningar
Uppdragsutbildning skräddarsys för att möta specifika behov hos befintlig personal i företag, organisationer eller myndigheter. Det kan vara korta kurser eller längre program som ofta är inriktade på att utveckla specifika kompetenser eller färdigheter som är relevanta för uppdragsgivarens verksamhet. Målet är att ge befintliga medarbetare praktisk och teoretisk kunskap som direkt kan tillämpas i deras arbete, vilket bidrar till att stärka organisationens kompetens och konkurrenskraft.
Maria Johansson
Tel: 0523-61 3293
Epost: maria.johansson5@lysekil.se
Legoarbete
Legoarbete innebär att vi, via arbetslivsförvaltningens sysselsättande verksamheter för personer med begränsade förutsättningar till arbete på öppna arbetsmarknaden, utför olika arbetsuppgifter för företag eller organisationer. Uppgifterna kan bestå av montering, paketering, sortering eller andra enklare arbetsmoment. Målet är att ge deltagarna meningsfull sysselsättning, utveckla deras arbetsförmåga och öka deras självständighet. Det kan också bidra till att skapa en känsla av delaktighet och värde i samhället och möjligheter att så småningom flytta ut arbetet och kompetensen till företaget.
Magnus Heimersson
Tel:
Epost: magnus.heimersson@lysekil.se
Vi skräddarsyr
Oavsett vilken form av kompetensförsörjning det handlar om, arbetar vi nära dig som arbetsgivare för att säkerställa att både arbetsplatsen och deltagaren/arbetstagaren får en fungerande tillvaro.
Vi strävar att matcha behoven och organiseringen av arbete så det ska fungera väl och arbetar med kontinuerligt stöd och uppföljning. Arbetet sker i samverkan mellan Arbetslivsförvaltningens verksamheter för vuxenutbildning och arbetsmarknad, Arbetsförmedlingen och dig som arbetsgivare.
Har du frågor eller funderingar?
Du är alltid välkommen att kontakta oss.
Kontaktcenter Lysekils kommun
Telefon: 0523-61 30 00
E-post: kommun@lysekil.se