Meny
Ikon utropstecken

Marin servicetekniker, 1 år, Lärlingsutbildning

Utbildningen vänder sig till dig som har ett brinnande intresse och fallenhet för teknik och båtar.

Utbildningen vänder sig även till dig som är yrkesbytare och vill utbilda dig till ett rörligt och omväxlande arbete inom det tekniska området.

Samarbete med marina verkstäder i Bohuslän

Utbildningen är framtagen och genomförs i nära samarbete med marina verkstäder i Bohuslän: Grundsunds Marina AB, Lysmarine, Smögen Marin, Rodins Marin Hunnebostrand AB, Västkustvarven AB, Vindö Marin, Axmarin i Strömstad AB, Marieholm Strömstad Marina m fl.

Vem vänder sig utbildningen till?

Utbildningen vänder sig till dig som har brinnande intresse och fallenhet för teknik och båtar. Utbildningen vänder sig även till dig som är yrkesbytare och vill utbilda dig till ett rörligt och omväxlande arbete inom det tekniska området. Du behöver ha egen drivkraft, lätt för att samarbeta, följa muntliga och skriftliga arbetsinstruktioner på svenska. I undervisningen arbetar vi med handböcker som är på svenska och engelska.

Efter utbildningen kan du arbeta som marintekniker, motormekaniker, marinelektriker eller servicetekniker. Arbetsmarknaden är mycket god.

Lärlingsutbildning

Som lärling på ett företag i branschen krävs att du har egen drivkraft då stor del praktiskt lärande sker på arbetsplatsen. Före antagning gör vi en kartläggning tillsammans och därefter matchning mot en lärlingsplats. Utbildningen startar med introduktionsutbildning och därefter påbörjas din lärlingsutbildning på företag, gärna nära din hemort om det är möjligt att få en plats där. Det ingår även skolförlagd och nätbaserad undervisning samt hemstudier.

Du behöver kunna ta dig till arbetsplatsen och gemensamma teoripass på skolan. Därför är körkort och tillgång till bil oftast nödvändigt.

Vi använder Teams i utbildningen och därför måste du ha tillgång till laptop, webkamera, mikrofon och internetuppkoppling. Vissa kurser kan anpassas efter intresseområde och lärlingsplats.

Kursstart: 2025-01-27, 40 veckor.
Förkunskaper: Godkänt betyg i grundskolans svenska/svenska som andraspråk. Bifoga betyg och personligt brev i din ansökan.
Du bör ha grundläggande kunskaper i engelska men betyg är inte ett krav.
Studietakt: Heltid
Studieperiod: 2025-01-27 – 2025-06-13 och 2025-08-25 – 2026-01-09
Kontaktperson: Studie- och yrkesvägledare, Susanna Samuelsson, susanna.samuelsson@lysekil.se, 0523-61 33 18
Sista ansökningsdag: 2024-12-06

Välkommen med din ansökan!

Kurser och poäng

Termin 1, 20 veckor, 400-450p
Båthantering och underhåll, 100p
Marinmotor-introduktion, 100p
Konstruktion och reparation 1, 100p
Diagnos och reparation, 100p

(Individuellt: SVA 1, 50p. Du som redan har betyg i SVA 1 eller har svenska som modersmål läser enbart yrkeskurser).

Termin 2, 20 veckor, 500-550p
Motorelektronik 1, 100p
Intervallservice, 100p
Konstruktion och reparation 1, 100p
Båtel 1, 100p
Nyinstallation, 100p

(Individuellt: SVA 1, 50p. Du som redan har betyg i SVA 1 eller har svenska som modersmål läser enbart yrkeskurser).