Du som vårdnadshavare kan tillsammans med ditt barn ansöka om vilken skola ni önskar.
Uttaget av elever inför skolvalet görs i januari månad.
I slutet av januari får du som är vårdnadshavare till ett barn som fyller sex år under 2023 information om skolvalet hemskickat per post. Alla barn som är folkbokförda i Lysekils kommun ges ett förslag på skolplacering utifrån sin folkbokföringsadress och kommunens geografiska upptagningsområden.
Om du önskar att ditt barn ska gå på den föreslagna skolan behöver du inte göra något ytterligare, du kommer bli kontaktad under våren för mer information.
Om du önskar att ditt barn ska gå i en annan skola än den föreslagna ska du göra ett aktivt val enligt de instruktioner som skickas ut till dig. Båda vårdnadshavarna, om det finns två, ska skriva under skolvalet.
Enligt skollagen ska en elev placeras vid den av kommunens skolenheter där vårdnadshavaren/vårdnadshavarna önskar att barnet ska gå. Denna önskan får dock inte gå ut över någon annan elevs rätt till placering vid en skola nära hemmet, närhetsprincipen.
Sista dag för att välja skola 24 februari
Skolvalet pågår till och med 24 febrauri 2023. Skolvalsblanketten ska för att vara giltig ha inkommit till kommunhuset senast den 24 februari.
Rutin för skolval Pdf, 351.1 kB.
Rätten till skolskjuts gäller inte elever som väljer att gå i en annan skola än den kommunen annars skulle placerat dem i. Men skolskjuts kan ges även i dessa fall om det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter. Skolskjutsen omfattar inte resor till eller från fritidshemmet.
Om du arbetar eller studerar och har behov av omsorg för ditt barn före och/eller efter skoltiden ansöker du om plats i fritidshem.
Övergång från förskola till fritidhsem
Barn som ska börja förskoleklass tillhör förskolan som de går på till och med ett datum som bestäms varje år till ca en vecka in i augusti. Från och med den datumen räknas barnen tillhöra skolans fritidshem.
Ansökan om fritidshemsplats görs i e-tjänsten "Förskola och fritidshem - ansökan, inkomst, uppsägning". Logga in med bank-id och ansök om plats genom att klicka på det barn ansökan ska gälla och välja "ansökan". Du behöver också skicka in en inkomstuppgift för att få rätt barnomsorgsavgift. Inskomstuppgiften lämnar du genom att klicka på ditt eget namn i e-tjänsten och välja "inkomstuppgift".
Du behöver inte säga upp platsen i förskola, den avslutas automatiskt när fritidshemsplatsen påbörjas.
E-tjänster och blanketter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Förskoleklassen är obligatorisk för alla barn i Sverige.
Skolplikt innebär att barn måste gå i skolan och delta i den verksamhet som anordnas i skolan, om eleven inte har giltigt skäl att utebli. Om det finns synnerliga skäl kan den kommun barnet bor i fatta beslut om att barnet får fullgöra skolplikten på annat sätt.
Förskoleklassen är obligatorisk. Det innebär att skolplikten börjar höstterminen det kalenderår då barnet fyller sex år. Om det finns särskilda skäl, och om barnets vårdnadshavare begär det, kan barnets hemkommun besluta att skolplikten ska skjutas upp till höstterminen det kalenderår då barnet fyller sju år.
Ansökan om tidigare skolstart Pdf, 268.6 kB.
Ansökan om uppskjuten skolplikt Pdf, 265.9 kB.
Skolplikt och rätt till utbildning - Skolverket Länk till annan webbplats.
Om du flyttar ut eller in till Lysekils kommun och har ett barn i skolålder ska du fylla i blanketten flyttamnälan för elev samt ta kontakt med skoladminsitratör.
Om du har ett barn i skola ska du ladda ner appen "Haldor förälder" till din mobil. Om ditt barn även har behov av fritidshem ska du också ladda hem appen "Edlevo". Tillåt notiser från apparna för att kunna ta del av information direkt när skolan skickar ut meddelanden till dig som förälder.