Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Ansök eller säg upp plats i barnomsorg

Du behöver ansöka om plats i god tid

Vi arbetar för att tillgodose ditt behov av plats så snart vi kan men det kan ta ca två veckor att få en fritidshemsplats från det att du skickat in din ansökan till oss och upp till fyra månader att få en plats i förskola.

Om ditt barn ska börja skolan till hösten och du har behov av fritidshem ska du ansöka om plats i fritidshemmet på våren.

Om ditt barn ska börja förskola till hösten ska du helst ansöka före 15 april som är det datum arbetet med placeringar inför hösten påbörjas.

Inga placeringar handläggs under sommarperioden.

Ansök om plats i förskola, fritidshem eller hos dagbarnvårdare

Du ansöker om en plats för ditt barn i barnomsorgen genom att logga in i vår digitala tjänst för barnomsorg som finns på sidan E-tjänster och blanketter Länk till annan webbplats.. Tjänsten heter "Förskola och fritidshem - ansökan, inkomst, uppsägning".

Du kan ansöka tidigast 6 månader före önskat startdatum.

Logga in med ditt personnummer och bank-id. När du loggat in klickar du på det barn ansökan ska gälla för och väljer Ansökan om barnomsorg.

Om du inte har svenskt personnummer gör du istället din ansökan på pappersblankett som finns tillgänlig i kontaktcenter, kungsgatan 44 alternativt ta kontakt med utbildningsförvaltningen för att få en ansökan skickad via mail.

Säg upp plats

Vill du säga upp plats för ditt barn på förskola, pedagogisk omsorg eller fritidshemsverksamhet loggar du in i vår digitala tjänst för barnomsorg som finns på sidan E-tjänster och blanketter Länk till annan webbplats..

Logga in med ditt personnummer och bank-id. När du är inloggad klickar du på det barn uppsägningen gäller och väljer Avsluta placering.

Uppsägningstiden är 30 dagar. Exempel: En vårdnadshavare som säger upp sin plats den 15 mars får betala avgift till och med den 15 april.

Om ditt barn är 6 år och ska börja i skolan ska du inte säga upp platsen i kommunal förskola om du har behov av fritidshem till hösten.

Om du inte har bank-id säger du upp platsen genom att skriftligen meddela detta till kommun@lysekil.se Skriv vad ditt barn heter och sista dag som du har behov av barnomsorg.

Byta förskola

Du kan ansöka om flytt mellan förskolor för ditt barn. Då skickar du in en ny ansökan om plats i förskola och barnet har kvar sin nuvarande plats tills vi kan erbjuda en plats på den nya förkolan. Men du kan inte ansöka om flytt till en närliggande förskola, då ska du istället ta kontakt med rektor.

Förskolor som räknas som närliggande till varandra är:

  • Badhusbergets förskola och Kronbergets förskola
  • Almens förskola, Mariedals förskola och Trötens förskola
  • Kvarnens förskola, Ängens förskola och Domarekens förskola