Translate site

Translate

Meny

Flitiga bin

Foto på bikupan i Lysekils stadspark.

Bina gör sig klara för sin första vinter i Lysekils stadspark och fyller på sina förråd.

Nu när hösten är på ingång jobbar bina med att fylla på sina förråd med det sista av pollen
och nektar som växterna kan ge. Varma dagar kan man fortfarande se att det hänger pollen på bakbenen när bina kommer inflygande på baksidan av kupan.

Klarar vintrarna bra

Under vintern stannar bina inne i kupan och väntar på att våren ska komma igen. När det blir kallt, under 6-7 grader, så sätter bina sig i ett klot med drottningen i mitten och tillsammans skapar bina värme genom att jobba med vingmusklerna.

Nektarn som bina har omvandlat till honung är deras mat och energi under vintern.
Förhoppningsvis räcker den honung och sockerlösning som de fått under augusti hela vintern. Om det inte gör det är risken stor att de fryser ihjäl, men de Nordiska bina brukar vara bra på att klara våra vintrar här i norr.

Väntar på vårsolen

När vårsolen börja värma i mars så kommer bina ut igen. Då passar de på att rensa tarmen efter att ha knipit hela vintern. Och sen väntar de bara på att de första snödropparna
och krokusarna börjar lysa i parken och trädgårdarna, så att de kan samla mat igen. När sen träden Sälj och Vide blommar så blir det riktigt kalas för bina.

I år har vi inte skattat någon honung då allt har behövts för att samhället skall växa till
maximalt. Men till nästa år hoppas vi att sommaren inte blir lika torr och varm, så att vi kan få smaka lite honung från våra egna bin.