Väggmålningen på Lysekils stadshus invigdes

Foto från invigningen av muralmålningen på Lysekils stadshus där bandet klipps av en representant från referensgrupperna som röstade fram motivet.

Här klipps bandet vid invigningen av väggmålningen på stadshuset.

Måndagen den 2 juli invigdes väggmålningen ”Rötter”.

Många deltog vid invigningen av Vera Bugattis väggmålning ”Rötter”. Man klippte ett symboliskt band för att markera att målningen var invigd och allmänheten bjöds på alkoholfri dryck med tilltugg.

Lysekil ska kännetecknas av kreativitet

Kulturchef Johanna Ljung Abrahamsson och projektledare för Urban Platsinnovation, Cia Säll, fanns på plats och berättade om arbetsprocessen och svarade på frågor om målningen.

Efter att ha hälsat alla välkomna berättade Cia hur projekt Urban Platsinnovation arbetar för attraktiv och levande stadskärna. Hon knöt också an till Lysekils kommuns vision där det bland annat står: ”Lysekil är en hållbar och attraktiv kommun året runt som kännetecknas av kreativitet och framtidstro. Lysekil är en självklar mötesplats och ledande inom maritima näringar.”

Skapar dialog

Johanna berättade att man samarbetat med en så kallad ”street art” agentur i arbetsprocessen med väggmålningen.

- Street art handlar om att man tar ut konsten i det offentliga rummet där fler personer kan ta del av den. Det känns fantastiskt att kunna genomföra ett sådant här projekt i samarbete med EU-projektet Urban Platsinnovation, säger Johanna Ljung Abrahamsson.

Mer information

Under invigningen fanns en temporär skylt med konstnärens egna ord om motivet samt information om projekt Urban Platsinnovation. En permanent skylt på tre språk kommer sättas upp inom kort.

Du hittar mer information om väggmålningsprojektet under "länkar" längre ner.

Har du tankar eller synpunkter kring väggmålningsprojektet eller idéer för framtida kulturprojekt? Då kan du kontakta kulturchef Johanna Ljung Abrahamsson på johanna.abrahamsson@lysekil.se

Foto av deltagare och talare vid invigningen av väggmålningen på stadshuset i Lysekil

Vid invigningen fanns det möjlighet att ställa frågor om väggmålningen.

Om projekt Urban Platsinnovation

Urban Platsinnovation är ett projekt som arbetar för att få mer kunskap om hur centralorter kan utvecklas för att bli mer attraktiva för både invånare och besökare.

Syftet är att öka konkurrenskraften och innovationsförmågan hos handeln och upplevelsenäringen för att skapa ett mer levande centrum. Projektet omfattar Högskolan Väst, Lysekils kommun, Strömstads kommun, Trollhättans stad, Uddevalla kommun, Åmåls kommun samt Fredrikstad kommune som är projektets norska partner.

Urban Platsinnovation delfinansieras av EU-medel via Interreg Sverige-Norge som är en del av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Projektet pågår till och med september 2018.

Läs mer om projekt Urban Platsinnovation på www.lysekil.se/urbanplatsinnovation

Mer information om Interreg, hittar du på www.interreg-sverige-norge.comlänk till annan webbplats