Populärt med Arkivens dag

Stämningen var på topp när Lysekils kommun arrangerade Arkivens dag för andra året i rad.

Lördagen den 11 november var det Arkivens dag och kommunarkivet visade upp några av de skatter som finns i kommunens arkiv. Det blev en rolig och välbesökt dag med cirka 80 intresserade besökare.

Skolfoton som väckte intresse

Det fanns ett brett utbud av bilder och handlingar. Bland annat visades bilder av fotograf Reine Nygren från 1980-talet när fisket var stort i Lysekil och fiskebåtarna svämmade över av sill.

Det fanns också handlingar ur fiskauktionens arkiv som visade hur mycket man fick betalt när man köpte och sålde fisken.

Andra bilder som visades upp var när kommunhuset byggdes 1953-1954 samt många fina bilder från havsbadsområdet i mitten av 1800-talet. Men det som mest drog intresse var ändå skolfotona från 1940-talet och fram till slutet av 1990- talet.

- Stämningen var på topp när man hittade ett foto av en släktning, och ibland glada tillrop när man hittade sig själv bland fotografierna, berättar arkivarie Eva Edvinsson.

Johan Gabriel Mollén

Man kunde också ta del av fotografier av de handlingar som ättlingar till Johan Gabriel Mollén hade överlämnat tidigare till Lysekils kommun.

Johan Gabriel Mollén har varit väldigt betydelsefull för Lysekil och Lysekils moderna historia brukar räknas från Molléns ankomst 1830. Han är en av flera som drivit hårt att Lysekil skulle få status som köping, för att lättare kunna bedriva handel.

Lysekil blir köping 1836 och Mollén startar Lysekils första havsbad 1846. Havsbadet köptes efter hans död av Carl Peter Curman och Lysekils Badhus AB som senare utvecklade den till en av landets främsta badinrättningar.

Tillsammans med prosten Thudén kämpade Molléns för folkskolans införande och drev fram att Lysekil får sin första skolbyggnad 1860.

Besök gärna kommunarkivet

Om dagen gav mersmak är man varmt välkommen att kontakta Lysekils kommunarkiv för att titta på fler arkivhandlingar.

Foto på besökare på arkivens dag.

Arkivens dag var välbesökt och cirka 80 personer ville titta närmare på några av arkivens guldkorn.