Arkivarie Eva Edvinsson berättar om Arkivens dag

Foto på arkivarie Eva Edvinsson.

Eva Edvinsson är arkivarie i Lysekils kommun.

Premiär för nya bildarkivet och utställning i medborgarummet för att uppmärksamma de skatter som finns i våra arkiv.

Lördagen den 12 november är det Arkivens dag och även premiär för nya bildarkivet som innehåller bilder från Ragnar Bergmans fotosamling.

En utställning i medborgarrummet i stadshuset kommer att visa bilder från gamla Lysekil. Dessa visas som bildspel och vi kommer också att visa kartor och handlingar. Bilderna kommer att visas i medborgarrummet till och med den 25 november.

Vår arkivarie berättar

Eva Edvinsson arbetar som arkivarie i Lysekils kommun och berättar mer om våra arkiv.

Vilka arkiv har vi i Lysekils kommun och vad innehåller de?

Vi har arkiv från bland annat Grundsund, Fiskebäckskil, Lyse och Bro som var egna kommuner fram till den stora kommunsammanslagningen på 1950-talet. Vi har också arkiv från olika föreningar samt två stora fotosamlingar.

Förutom Ragnar Bergmans fotosamling har vi också en hel del porträttfotografier från fotoaffären Ekstrand. Arkiven innehåller till exempel skolbetyg, skolkataloger, handlingar från socialtjänsten, kartor och bygglovshandlingar.

Hur gör man om man vill besöka våra arkiv?

Ta alltid kontakt med kommunarkivet innan så att vi hinner att plocka fram de handlingar som är av intresse. Vissa handlingar omfattas av sekretess.

Kan man få hjälp att hitta det man söker?

Självklart hjälper vi till med det!
Vill man söka själv så kan man titta på www.arkivinformation.selänk till annan webbplats där det finns arkivförteckningar.

Kan du berätta lite om ditt jobb – vad gör man som arkivarie?

Man kan kanske säga att jag dels förvaltar kommunens gamla handlingar som finns i arkivet, men att jag också jobbar med att försöka säkerställa att de handlingar som ”skapas” idag bevaras, både vad gäller analoga och elektroniska handlingar.

Det ingår också i mitt jobb att göra arkiven tillgängliga för allmänheten, där Arkivens dag är ett tillfälle att visa upp vad som finns i kommunens arkiv.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är nog alla fantastiska människor jag får träffa!

Varför ska man besöka utställningen i medborgarrummet?

Vi har jobbat med att skanna en hel del gamla Lysekils bilder och det känns nu jätteroligt att kunna göra dessa tillgängliga för allmänheten. Vi kommer även att visa en karta över Lysekil från 1700-talet och en hel del andra arkivhandlingar.

Om bildarkivet

Bildarkivet innehåller foton från Ragnar Bergmans samling och kommer att publiceras klockan 10.00 under Arkivens dag. Vi börjar med cirka 100 bilder och kommer att publicera ytterligare fler framöver. Det kommer också vara möjligt att kommentera varje bild.

Man kommer att kunna nå länken till bildarkivet från Lysekils kommuns webbplats på sidan för Bildarkivet under menyvalen ”Uppleva och Göra”, ”Arkiv och släktforskning”.

Om Arkivens dag

Arkivens dag omfattar alla typer av arkivinstitutioner över hela landet. Genom arkivens dag vill man uppmärksamma möjligheten att göra spännande resor till förfluten tid men också lyfta fram arbetet med att säkerställa den information som skapas idag.

Bakom Arkivens dag står SASS ”Svenska arkiv i samverkan för synlighet” som består av landets arkivorganisationer Folkrörelsernas Arkivförbund (FA), Föreningen arkivverksamma inom landsting och kommun (FALK), Föreningen för arkiv och informationsförvaltning (FAI), Näringslivets Arkivråd (NLA), Näringslivsarkivens förening (NAF) och Riksarkivet.