Fika, fiskar och allemansrätt

Pojke tittar in i akvariumet

Stort engagemang när Havets Hus, i samarbete med Lysekils kommun, i helgen bjöd in till Fika med Fiskar och samtal om allemansrätten.

Många familjer trotsade det ruskiga höstvädret i söndags när det på Havets Hus bjöds in till fika och information om allemansrätten. Förutom det vanliga dagsprogrammet kunde man vid fem tillfällen under dagen ta del av en presentation om allemansrätten med inriktning på havet. Anna Lorenz, marinbiolog på Havets Hus, höll i presentationen och hon var nöjd med dagen.

- Jag upplevde att ämnet väckte mycket intresse och engagemang hos deltagarna. Med hjälp av vår tolk Mostafa Kajakje hoppas vi ha bidragit till ökad förståelse hos besökare med både svensk och utländsk bakgrund.

Allemansrätten som utgångspunkt

Initiativet till Fika med Fiskar kommer från ett samarbete mellan Lysekils kommun och Havets Hus med inriktning på integration. Under dagen kunde skolbarn i kommunen använda sitt skolårskort på Havets Hus och ta med sig vuxna utan kostnad, något som Lucas Martinsson, 11 år, tyckte var bra.

- Det var roligt att det var så många barn där och att vi fick ta med oss de vuxna gratis. Det var goda kakor också – min favorit, sa Lucas.

Allemansrätten är lite unik i norden och något som många kanske tar för givet. Ofta fungerar det helt annorlunda i andra länder och då kan det som ny i Sverige vara bra att få ta del av information om våra rättigheter och skyldigheter i naturen.

Engagerad publik

Mostafa Kajakje som tolkade på arabiska under presentationerna hjälpte till att reda ut begrepp som till exempel ”fridlyst” och ”naturreservat” och hjälpte också till att översätta frågor från publiken när det behövdes. Lama Wattar från Syrien var där med sina barn och var en av deltagarna som ställde frågor och var engagerad i ämnet.

- En del saker känner jag igen från mitt hemland, men mycket är nytt. Det här är viktig information för oss som är nya i Sverige. Jag vill gärna få mer information om Håll Sverige Rent och jag vill hjälpa till att städa i naturen, sa Lama Wattar.

Den 20 november bjuds kommunens familjer in till ännu en omgång av Fika med Fiskar och den här gången hoppas man kunna ha tolkar på fler språk. Samma dagsprogram kommer erbjudas då.