Språknyttig fika

Anders Windmark på språkcafe

Språkcaféerna i kommunen bjuder på fika och lättsam språkträning och vill gärna ha fler besökare – både deltagare och volontärer.

Det är tisdagseftermiddag på Biblioteket i Lysekil och man förbereder för veckans språkcafé. Det ställs fram kaffe, te och kakor. Här möts människor från världens alla hörn, alla med olika bakgrunder och framtidsdrömmar. Men alla har ett gemensamt mål – att lära sig svenska och bli en del av det svenska samhället.

På ett språkcafé kan man få nya vänner, lära sig om det svenska samhället och lära sig mer svenska. Personer som kommit till Sverige som flyktingar och inte har uppehållstillstånd har i regel inte rätt att börja på SFI – Svenska För Invandrare. Då är språkcaféerna viktiga för att få igång svenskan och träffa andra människor.

Uppskattat café

Jamal Jiblawi från Syrien är en av deltagarna på Biblioteket idag och han uppskattar veckoträffarna. Han har varit i Sverige i nästan två år och har nyligen fått sitt uppehållstillstånd. Jamals fru och tre barn, som han inte träffat på två år, väntar i Turkiet och han hoppas att de ska få komma hit.

- Det är svårt att vara utan familjen. Jag längtar efter dem och pratar med dem varje dag, säger Jamal Jiblawi.

Jamals målsättning är att lära sig bra svenska så att han kan få ett arbete så snart som möjligt. Han vill gärna bli lastbilschaufför och har redan gjort teoriprovet för personbil på svenska, så han har redan kommit en bit på vägen.

- Jag har varit på språkcaféet här tre gånger. Jag vill läsa och skriva svenska och ledarna här är jättebra. Jag hoppas att få börja på SFI snart, säger Jamal.

Svensktalande volontärer

Språkcaféet i Lysekils bibliotek har två ledare anställda av kommunen. De planerar olika teman och tar fram diskussionsmaterial. Men det räcker inte för att språkträningen ska bli effektiv. Gruppen behöver också svensktalande volontärer som kan komma och prata med deltagarna om allt mellan himmel och jord. Anders Windmark (till vänster i bilden) är en av volontärerna som kommer nästan varje vecka.

- Jag tycker om att vara med – det är socialt att träffas och prata. Jag är pensionär och har tid att komma och det är kul att kunna hälsa på gatan sen när man lär känna varandra, säger Anders Windmark.

Kom och var med

På språkcaféerna i kommunen är nya besökare alltid välkomna. Det är också ett trevligt ställe att träffa nya människor både för dig som vill ha språkträning eller om du vill vara med och hjälpa till som volontär. I Lysekil finns språkcaféer följande dagar:

Måndagar 14:00 – 16:00, Arken

Tisdagar 16:30 – 18:00, Biblioteket

Onsdagar 14:00 – 16:00, Lilla Arken, det gula huset bredvid Arken.

Torsdagar 14:00 – 16:00 Inriktning på sömnad. Lilla Arken, gula huset bredvid Arken.

Lysekils Stadsbibliotek

Kungsgatan 18, Lysekil
Ansvarig för språkcaféet på Lysekils Stadsbibliotek
Cecilia Lindstrand, 0523 – 61 33 77

Arken och Lilla Arken, det gula huset bredvid Arken.

Drottninggatan 20, Lysekil
Ansvarig för språkcaféerna på Arken:
Peter Moll 0523 – 29 32 63