Meny

Dela sidan på sociala medier

Hjälpmedel

För att du som har ett funktionshinder ska få en enklare vardag och ökad självständighet finns hjälpmedel

Hjälpmedel utprovas personligt av arbetsterapeut eller sjukgymnast. Du får låna de hjälpmedel du har behov av från Lysekils kommun.

Kontrollera ofta att hjälpmedlet är utan fel och brister. Be närstående eller personal om hjälp om du har svårt att själv kontrollera ditt hjälpmedel.

Exempel på hjälpmedel är manuell rullstol, rollator, badbräda och toaförhöjare. För att du ska få rätt sorts hjälpmedel görs alltid en individuell bedömning. Inom kommunen är det en arbetsterapeut som gör den individuella bedömningen, föreskriver och provar ut hjälpmedlet i hemmiljön. Du får instruktioner, information och träning i att använda det.

Återlämning av hjälpmedel

När du inte längre behöver ditt hjälpmedel ska detta lämnas tillbaka till Hjälpmedelsförrådet. Det är viktigt att hjälpmedlet är ordentligt rengjort och att alla tillbehör återlämnas, även instruktionsbok. Skriv ditt namn och personnummer på en lapp med de återlämnade hjälpmedlen. Om hjälpmedlet försvinner, förstörs eller inte lämnas tillbaka får du betala för hjälpmedlet.

Kontakta Hjälpmedelsförrådet om du inte har möjlighet att återlämna hjälpmedlen.